Goblini spotom upozoravaju „Evropu“

15.01.2014

Goblini

Pank rokeri Goblini odlučili su da ove zime politički malo prodrmaju stvari izabravši angažovanu pesmu „Evropo“ za drugi singl/spot sa aktuelnog CD albuma „Roba s greškom“, kog promovišu 8. marta velikim beogradskim koncertom u Hali sportova.

Pesma koju ironično otvara citat himne Evropske Unije „Ode radosti“, a stihovi upozoravaju Stari kontinent na blagodeti koje im donose Srbi i ostala svadljiva jugoslovenska plemena, dobila je danas odgovarajuć spot simbolično prošaran tehničkim neispravnostima, i obogaćen prigodanim stajlingom i plesnom koreografijom frontmena Branka Golubovića Goluba.

„Mislimo da nema potrebe da se ta pesma posebno objašnjava. Na žalost, ali tako je. Govori o zemlji u kojoj smo nekada živeli, o ljudima i narodima koji su živeli u toj zemlji, a sada imaju svoje države. U toj pesmi se obraćamo Evropi, ali je na žalost to priča o nama“, kažu Goblini.

Spot „Evropo“ uradila je novosadska ID produkcija, dok je za postprodukciju slike bio zadužen Grujica Grunf Samardžić, koji je svojevremeno montirao dokumentarni film frontmena Branka Golubovića Goluba „Pisma iz Avganistana“. Veliku pomoć pri radu na spotu bend je dobio od Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu.

Goblini su jesenas objavili posle 14 godina pauze povratnički CD album „Roba s greškom“, za promotersku kuću Long Play, koja je i organizator njegove koncertne promocije 8. marta u beogradskoj Hali sportova.

„Radujemo se koncertu u Hali sportova, jer znači otvaranje jednog novog poglavlja u karijeri Goblina“, naglašava Golubović. „Veoma nam je važno to što će prvi koncert na promotivnoj turneji albuma ‘Roba s greškom’ biti održan u prostoru u kome su tokom proteklih decenija održani neki veoma značajni koncerti“.

CD se može dobiti za samo 1.200 dinara uz kupljenu ulaznicu za koncert 8. marta u Hali sportova!

Odvojeno, ulaznica košta 1.000 dinara, a CD 500 dinara.

Ulaznice se kupuju preko mreže Eventim, Ticketline i Gigstix, a diskovi i ulaznice (zajedno i odvojeno) u Beogradu u „Jugotonu“ (Nušićeva 27) i „Dallas Music Shop-u“ u knjižari Vulkan (Sremska 2), u Novom Sadu u „Mungosu“ (Zmaj Jovina 2), kao i svim bolje snabdevenim CD prodavnicama u Srbiji.

Albumu je prethodio u oktobru prvi singl/spot „Deca iz komšiluka“, klasična žestoka pesma Goblina, ovaj put sa upozoravajućim stihovima  „…sve se na staro vratilo“, koju u odslikavanju trenutka u kome živimo na albumu prati i izuzetno kritički nastrojena „Evropo“. Basista Vlada Kokotović ipak insistira da je „ovo sve, samo nije angažovan album“.

„Devedesetih smo mislili da će promenom tadašnjeg rečima krenuti na bolje, ali danas, gledajući našu decu, shvatamo da je čak veliko pitanje da li će oni do svoje tridesete živeti u normalnoj zemlji, makar kao mi kada smo bili klinci. Ako iole ima angažovanog teksta na albumu ili nekakvog poziva na bunt, to nije bilo svesno i s namerom. To su Goblini 2013. takvi kakvi jesu i ono što osećaju“, kaže Kokotović.