Ftičeki međimurskim pesmama ispunili dušu u Beogradu

06.03.2019

Manifestacija „Dani Darka Rundeka u Beogradu“ nastavljena je u urtorak uveče koncertom u velikoj dvorani Doma omladine, gde su Darko, pevačica Andreja Kurelec-Košavić i Ekipa „Ftičeki“ promovisali nedavno objavljeni album obrada međimurskih pesama „Mura Mura“ i u sat i 40 minuta na nesvakidašnji način ispunili dušu posetiocima.

Čim su Andreja, Rundek i Ekipa uz dvoje članova Cinkuša zauzeli pozicije na bini, prolomio se ogroman aplauz. Darko je, kao i prethodne večeri na Cul De Sac koncertu, bio u drugom planu. Svirao je razne instrumente, između ostalog i bubnjeve, dok je glavna rola u ovom svojevrsnom umetničkom medliju koji je objedinjavao i pozorište, poeziju, pripala harizmatičnoj, emotivnoj Andreji. Plenila je svojom neobičnom pojavom – sva u crnom, sa cilindrom. Specifičnu dimenziju davao je i video bim sa prepevom tekstova na štokavštinu, ne bi li sve do detalja bilo razumljivo publici.

Koncert je nadahnuto počeo izvođenjem pesme „Dej mi Bože“, a Andreja je odmah dala do znanja da će svaku numeru da otpleše i da na svoj način „utone“ u svaki stih. Usledila je nešto razigranija „Zvira voda“ sa Rundekom na bas gitari. Suvereno vladanje scenom Andreja je posebno pokazala u „Sedi si kraj mene“. Postava muzičara se iz pesme u pesmu menjala, ali sve je išlo tečno, i nit nijednog momenta nije bila izgubljena.

Uz „Dolinom se šetala“ publika se potpuno predala zaraznom ritmu. Zanela se i Andreja, pa je cilindar bacila u publiku, a onda ljubazno zamolila da joj isti bude vraćen, što je jedan gospodin i učinio. Za kraj zvaničnog dela izvedena je naslovna pesma sa albuma, „Mura Mura“, a gromki aplauz bio je jasan znak da će se muzičari brzo vratiti na scenu.

Bis je započeo „Zorom“, a završio se jedinom pesmom iz sinoćnjeg repertoara koja je poznata široj publici, „Ljubav se ne trži“. Darko je tada konačno, za kraj preuzeo „glavnu ulogu“, a atmosfera je zaličila na onu sa prvog u seriji od pet koncerata, kad su na programu bili najveći hitovi njegove karijere.

Scenski efektno, romantično veče ostaće, sasvim sigurno, posebno u sećanju obožavalaca Darka Rundeka. Neobičan serijal biće završen sutra (21:00) koncertom „Rundek Cargo trija“, takođe u velikoj sali, kad će u centru pažnje biti pesme sa albuma „Plavi avion“ i „Mostovi“.