Fitovci snimaju dokumentarac u Beogradu

13.04.2009

Fit

Riječki rokeri Fit nameravaju da za potrebe dokumentarnog filma o bendu snime kamerama svoj, posle skoro dvodecenijske pauze, povratnički koncert 25. aprila u Beogradu!

„Dolazi sa nama ekipa koja će snimati koncert u Domu omladine. Snimaćemo i razgovore sa našim starim drugarima iz Beograda, sa onima koji su pomagali grupu, sa ljudima iz medija, poznanicima, poslovnim partnerima… Nekih dragih ljudi na žalost više nema, ali bar mi koji smo preživeli ćemo stvarati taj film“, kaže pevač Davor Lukas.

Beograd je obeležio važan deo karijere Fita, objašnjava Lukas, i bio je drugi dom za bend koji je van rodne Rijeke ovde krajem osamdesetih provodio najmanje dva meseca godišnje.

„Baš smo imali ekipu i svaki odlazak u Beograd je bilo veselje, jer osim posla bilo je druženja sa super ljudima“, priseća se Lukas.

Miljenici beogradske publike na kraju osamdesetih sa hitovima „Mačka“, „Novi dan“ i „Zaboravit ću sve“ 17 godina od raspada benda u oktobru su održali u riječkoj dvorani Stereo povratnički koncert, koji se potom na području bivše Jugoslavije pojavio kao živi album „Live Uz Rijeku“ (Dallas Records).

Posle emocijama nabijenog povratničkog koncerta u Rijeci, bend je odlučio da nastavi dalje da radi i da snimi dokumentarac u svim ključnim gradovima u kojima su svirali ili živeli zadnjih dvadesetak godina (Rijeka-Zagreb-Sarajevo-Beograd-Amsterdam).

Izuzetno popularni u Beogradu i Srbiji sa dva albuma „Uz rijeku“ (1988) i „Daj mi ruku“ (1989), „Fit“ je naglo okončao uspešnu karijeru raspadom usred snimanja trećeg albuma, zbog izbijanja rata na prostoru bivše Jugoslavije 1991. godine.

Gitarista Zorko Opačić i basista Miro Tešević obreli su se u Amsterdamu gde su nastavili rad pod firmom Cyberfit postigavši hit „Pojo, pojo“ na kompilaciji „Cafe Del Mar“, dok se Lukas posle kratkog boravka u Holandiji vratio u Rijeku gde je objavio samostalni album „Jedan svijet“ (1997).

Posle višegodišnjeg premišljanja tri ključna člana odlučila su da se vrate na scenu, a u Beograd dolaze sa novim bubnjarem Alenom Tibljašem. Skoro istovremeno sa ponovnim okupljanjem benda PGP RTS je u Srbiji prvi put rezidao na CD-u oba albuma „Fita“.

„Dolazimo da se osjeti već zaboravljena energija kako se sviralo osamdesetih, a to znači žestoko, ali još uvek pjevno, s početkom i krajem. Očekujemo na koncertu dosta naših starih beogradskih prijatelja, ali i neke nove klince. Kažu da je Fit sada bolji nego prije, da smo jako žestoki i puni energije. Nema neke razlike između starog i novog Fita“, kaže Lukas.

Long Play će uskoro saopštiti način prodaje i cenu ulaznica za koncert Fita 25. aprila u Domu omladine Beograda.