Film o Bajagi prikazan na Zagrebdoksu

07.03.2010

Dokumentarac „Muzika na struju“ autora Miloša Jovanovića o 25-godišnjoj karijeri Bajage i Instruktora prikazan je premijerno u petak na Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova Zagrebdoks (Zagrebdox), koji je otvoren 28. februara a završava se večeras u Zagrebu.

Jovanovićeva hronološki ispričana istorija benda Momčila Bajagića izazvala je priličnu pažnju publike u Zagrebu, a portal www.tportal.hr posvetio mu je članak naslovljen „Bajaga – velika karijera u šugava vremena“.

„Uz velik broj snimaka s koncerata, posebno je zanimljiv kronološki pregled spotova umetnutih u priču, koji ukazuju na transformacije Bajage i Instruktora, ali i općih trendova naših prostora u pogledu poetike glazbenih spotova, od loše produciranog glam-rocka na tragu Davida Bowiea do znatno raskošnijih spotova u kojima se dečki iz benda povlače u pozadinu iz koje pričaju ljubavnu i ine priče ilustrirane krupnim planom nekih novih ljepotana i ljepotica. Zaključno, ‘Bajaga – muzika na struju’ nudi temeljitu šetnju Bajaginom karijerom, od prapočetka do novih početaka i dalje (optimistička crta zatvaranja filma nekim novim počecima), uz diskretan dodatak glazbenog i društvenog konteksta nekih mračnih vremena, ali i ne puno više od toga“, zaključuje www.tportal.com.

Portal zamera filmu neujednačenost, odnosno da „dio do 1991. djeluje znatno jače, posebice na prosječnog hrvatskog gledatelja, razbuktavši u njemu nostalgične plamove, a drugi se čini kao osjetan pad“.

Autor filma Jovanović rekao je listu Danas da se nada da će film „Muzika na struju“, koji je skraćena verzija trodelne serije prikazane jesenas na RTS-u, imati srpsku premijeru na filmskom festivalu „Cinema City“ ove leta u Novom Sadu.

„Zagrebdoks je prvi pokazao konkretno interesovanje za film i Nenad Puhovski, direktor festivala, me je lično pozvao. Sam festival je poslednjih godina pokazao da je to najreferentniji festival dokumentarnog filma u regionu. S obzirom da ovaj film ima regionalne pretenzije, onda je ovo pravo mesto za njegovu premijeru. Ima simbolike da smo poslednje kadrove za film snimali na Bajaginom koncertu u Zagrebu, krajem novembra prošle godine. Tamo gde smo završili sada počinjemo“, rekao je Jovanović.

Scenarista filma je Dušan Vesić, izvršnu produkciju potpisuje Jovanovićev studio „Hammer production“, a producent filma je Zoran Vulović i agencija Long Play.