Euforičan Dan zaljubljenih sa Miletom Kekinom u Zappa bazi

15.02.2023

Legendarni Mile Kekin je, sa svojim triom, sjajnim dvosatnim koncertom u ispunjenoj Zappa bazi, u organizaciji promoterske kuće Long Play, proslavio uz gromoglasnu beogradsku publiku Dan zaljubljenih i, istovremeno, po poslednji put joj se predstavio u ovoj formaciji, jer dalje  nastavlja sa novim, šestočlanim bendom.

Klub se iz pesme u pesmu pretvarao u pravo grotlo, a energija, uprkos električno-akustičnoj postavci, može se porediti sa onom koja je dugi niz godina bila zaštitni znak Miletovih koncerata sa Hladnim pivom. Kao da je i glavnog aktera to malo iznenadilo, te je iz srca u jednom trenutku priznao: „Mislio sam da će ovo biti malo romantičnije iskustvo, ali mi sad dođe da se bacim naglavačke“.

Kekin, Mark Mrakovčić (akustična gitara, perkusije) i Danko Krznarić (klavijature, električna gitara), veče su obojili koktelom HP pesama i numerama sa Miletova dva samostalna albuma. Zappa bazom je na samom početku odjeknuo, uz podršku iz svih grla, himnički refren “pivskog” hita “Vjeruj u mene” – “Ja ću ti bit’ favorit ili me neće bit’…”. Odmah zatim, kultni “Trening za umiranje” iz ljute pank faze slavnog benda začuo se u kantri aranžmanu.

Ovakva forma pruža Kekinu svu slobodu da se opusti i ispriča, recimo, šta  ga je inspirisalo za “Reno 4”, Malu”, “Pitala si me”… “Maslina” i “Okrenuo sam tvoj broj” behu podsetnik na prvi njegov solo album “U dva oka” (2001). Drugi, mnogo svežiji, “Kuća bez krova” (2018), imao je znatno veću minutažu i kao da tek sada dobija na koncertima pravi odjek i potvrdu kvaliteta. Iz opusa Hladnog piva, mešavina velikih hitova i ređe izvođenih numera – “Samo za taj osjećaj”, “Konobar”, “Pijan”, “Firma”, Dibidus”, “Barba”… Obožavaoci su neretko horskim pevanjem sami produžavali pesme i “terali” trio da improvizuje njihov “novi” kraj. A kraj koncerta beše tek kad je, na drugom bisu, ponovljena “Vjeruj u mene”.

Publika u Zappa bazi fantastično je prihvatila repertoar iz svih faza karijere Mileta Kekina i dala mu vetar u leđa za novu, mnogoljudniju bendovsku priču i novi album koji bi trebalo da izađe za dva meseca.