Eldorado objavio prvi CD album

24.10.2013

Eldorado

Rokenrol supergrupa Eldorado objavila je danas dugoočekivani CD album prvenac „Eldorado“, čija će koncertna promocija biti već 30. novembra u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda.

„Veoma smo uzbuđeni što započinjemo našu koncertnu karijeru ovim velikim koncertom“, kaže frontmen Milutin Petrović. „Sviraćemo svih 12 pesama sa prvog albuma, tri pesme sa drugog albuma koji je uveliko u pripremi i dva, tri kavera koji su tu da tehnikolor Eldorado svirke učine još šarenijom. To je oko 18 pesama, više od dva sata bučne svirke“.

„Eldorado“ CD album, koji objavljuje promoterska kuća Long Play, dobija se isključivo uz kupljenu ulaznicu za beogradski koncert koja košta 800 dinara na blagajni DOB-a, u prodavnici Jugoton (Nušićeva 27) i preko mreže Eventim.

„CD je memorabilija za sve koji budu prisustvovali premijeri ovog novog beogradskog rokenrol spektakla. Uz kartu za koncert dobijaće se ekskluzivni, numerisani CD, koji su potpisali svi članovi benda“, kaže Petrović, autor, pevač i gitarista Eldorada, inače nekadašnji član kultnog sastava Heroji, poznat i kao režiser filmova „Zemlja istine, ljubavi i slobode, „Agi i Ema“…

Beogradska supergrupa Eldorado, koju čine i basista Zdenko Kolar (Idoli, Vlada Divljan, Zona B), gitarista Dušan Duda Bezuha (Tilt, Zona B, Ðorđe Balašević) i bubnjar Dušan Ristić-Rista (Zona B), izvodi Petrovićeve autorske pesme na srpskom jeziku. To treba posebno istaći, jer su na šest albuma beogradskih bluzera Zone B i na tri albuma Petrovićevog amerikana projekta “Mylutin” bili zastupljeni samo tekstovi na engleskom.

„‘Eldorado’ je stari film Hauarda Houksa. To je priča o poslednjim od nezavisnih koje se sakupe da obave neki posao…“, objašnjava Petrović naziv benda koji se publici u Srbiji i regionu prvi put predstavio krajem septembra singl/spotom „Puž“ (produkcija Red & Blue Studio).

Kako je nastao bend i njegov album prvenac možete pogledati i u kratkom rokumentarcu u produkciji Red & Blue Studio:

Kada se na jednom poslu spoje stari „revolveraši“ kao što su: Petrović, Kolar, Bezuha i Ristić, izvesno je da će nastati gužva u gradu. U ovom slučaju to je album “Eldorado”. Pedeset i jedan minut starinske rok svirke uklopljene u jedanaest pesama Milutina Petrovića. Nekoliko hitova na prvo slušanje, nekoliko „radijskih“ sentiš melodija, par epskih pro-rock zahvata sa Dudinim solažama.

No fillers, just killers album.

Tu je i ponovo snimljen Milutinov hit iz osamdesetih „Kiza rok“, s tim da se sada Kiza obratio naciji još jednom strofom koja se bavi današnjicom… Takođe bend je snimio i obradu „When Your Dream Lover Die“ Townesa Van Zandta, kao svojevrsnu posvetu ovom velikom rok pesniku.

Sem što je iz ormana izvadio svoju staru Les Poul gitaru iz sedamdesetih, Duda Bezuha je i producirao ovaj album i to na način kako su to nekada radile velike grupe – bend se dugo pripremao, glancajući pesme i aranžmane, a onda za samo nekoliko dana snimio svih 12 pesama.

Grupa “Eldorado” je za slušaoce pripremila ortodoksnu, iskusnu, iskrenu i majstorsku rokenrol svirku uklopljenu u jake autorske komade kakve su nove Milutinove pesme.

„Karijeru sam počeo snimivši jedan veliki album – ‘Odbrana i poslednji dani’… Sada, posle tolikih decenija sviranja, imam vremena da radim samo na onim stvarima do kojih mi je zaista stalo. Mislim da smo na ovom albumu stvarno pronašli Eldorado“, tvrdi Zdenko Kolar.

„Mi smo u godinama kada umetnici više nemaju razloga da prave bilo kakve kompromise. Eldorado je zato baziran na totalno iskrenoj svirci… Nešto što je danas sve teže naći“, kaže Duda Bezuha.

„Zvukom Eldorada sam se maksimalno približio svim onim ličnim tinejdžerskim fiksacijama… Ono kada pustiš muziku u svojoj sobi pa sviraš „air guitar“… Zeppelini, Deep Purple i sve to…“, dodao je Milutin.

„Ovo je prava beogradska priča. Takođe i generacijska, ali pre svega ozbiljna priča mog grada“, zaključak je Dušana Ristića.

Producent albuma je Duda Bezuha, a snimatelji Nikola Panić i Katarina Kolar. Gosti: hemondista Srboljub Mladenović, prekusionista Fergal McKevitt, prateći glasovi Marina Krnić, Višnja Begović i Marina Bošković. Snimljeno u studiju Visoke škole elektrotehnike i računarstva Višer. Postprodukcija u Beogradu Fergal McKevitt i Duda Bezuha, postprodukcija u Njujorku Erik Woltersdorf. Eldorado je ujedno diplomski rad Katarine Kolar na Višeru, kod profesora Dragana Novkovića. Eldorado je pripreman od decembra 2012. do aprila 2013. godine u studijima Nenada Krnića na Čuburi. Dosnimavanje, miks i prostprodukcija u Bezuha studijima, maj i jun 2013. godine. Art direction Eldorada Nenad Krnić.

Eldorado, pesmu po pesmu

Kao A1 na albumu “Eldorado” našla se pesma “Puž” uz koju ide i muzički spot. Atmosferom “Puž” podseća da su “Eldorado” napravili muzičari koji su mladi bili krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih. „Počeli smo da je sviramo kao težak delta bluz, a onda je Zdene pomenuo ‘Psycho Killer’ grupe ‘Talking Heads’, i generacijske strasti su obuzele bend“, rekao je Milutin.

Sledi „Fuksa muzika“, klasičan R&R rif a la “Some Girls”, takođe generacijske ploče članova “Eldorada”. Kontroverzni stihovi optužuju tezgarenje i prodavanje duše đavolu današnjih muzičara. „Svo to dahtanje u reklamama za banke, fuzirane gitare u pozadini manekenki. A i uvek sam se pitao šta je Feri mislio kada je bendu dao ime ‘Roxy Music’“, dodaje Milutin.

„Avgustovske kiše“ je petominutna složena i ambiciozna, ali „radio friendly“ melodija. Lu Rid koji priziva one strašne beogradske letnje oluje.

„Bole bas“, songrajterska minijatura dostojna „Buldožera“ iz najboljih dana. Duhovita priča o bokseru i basisti Boletu, ukrojena u garažni gitarski splet bluz rifova. „Bole…“ bi bez problema mogao da postane nezvanična himna Bokserskog saveza Srbije.

„Roman o džambo gitari“ je još jedan od pravih radijskih i koncertnih hitova koje nudi ovaj album. Provokativan i angažovan tekst na ivici nekorektnosti, protestna rok poezija pomešana sa erudicijom savremene amerikane. Elitistički hit sa refrenom koji je potencijalna mantra anarhista u regionu. „Sedam dana“ je klasičan molski bluz. Teška ljubavna pesma, sa dramatičnim solažama, kao nekada. „Sedam dana“ dokazuje da je još uvek moguće pisati ljubavnu rok poeziju. „Pa, kada smo je odsvirali prvi put, pomislio sam da je ipak moguće pevati bluz na srpskom.“ rekao je Milutin.

„Svaki dan i svaku noć“ je još jedna složena, melodična, zahtevna kompozicija. Pesma koja pokazuje koliku muzičku širinu ima ovaj bend.

„Kiza rok“ – posle verzija iz osamdesetih evo i novog snimka ovog kultnog hita. Ispostavilo se da je onomad došlo do anticipacije, pa se Kiza osetio pozvanim da se dodatno obrati naciji.

„Pored Dunava“ je deveta pesma. Mole se svi slušaoci da o postojanju ove pesme ne obaveštavaju širu javnost sve do leta 2014. godine.

„Soka“ je lekcija kako dobar rok bend sa dve gitare treba da plete i gruva. Poezija je intimno prisećanje na prijatelja koji je otišao.

„When Your Dream Lover Die“ je nastavak Milutinovog koncepta da uz svaku zbirku svojih pesama obradi i po jedan Townesov kaver. Ovog puta to je melodična elegija, sa minimalističkim aranžmanom u kome se posebno ističu raskošni ženski vokali koji su, inače, ukras celog albuma.

„Kad mi dođe smrtni čas“ je završetak albuma kao u stara vremena. Klasična epska rok pesma. „Red rifova, red solaža… Ovo je naš “Dazed and Confused”. Uživo sviramo duplo dužu verziju“, poručuje Milutin.