Divna počinje tradiciju u Sava centru

11.02.2016

Divna Ljubojević

Pevačica anđeoskog glasa Divna Ljubojević i njen vokalni ansambl „Melodi“ proslaviće 25 godina rada koncertom 21. aprila (20:00) u Sava centru u Beogradu. Koncert će biti održan pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za kulturu, u okviru manifestacije „Dani Beograda“.

„Radni naziv koncerta je ‘Beograd u susret Vaskrsu’. Od ove godine to postaje tradicija! Na repertoaru će 21. aprila biti vizantijska, srpska, ruska, grčka, bugarska duhovna muzika. Na pozornici će sa mnom, kao i uvek, biti ‘Melodi’, a u nekom trenutku i dragi gosti. Gosti su sa nama uvek o jubilejima i velikim koncertima“, najavljuje Divna.

Jubilej Divne & „Melodi“, pored koncerta u Sava centru, biće obeležen i CD-om“Antologija“, u izdanju PGP RTS-a, čija se promocija očekuje 1. marta, a koji će, prema njenim rečima, sadržati „izbor nekih od najlepših pesama pravoslavnog istoka“.

Sa grupom prijatelja Divna je 1991. godine u Beogradu osnovala hor i studio za duhovnu muziku „Melodi“ („МЕЛÓДИ“). Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu. Divna danas u svetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine, i vrhunskog interpretatora.

Publiku u Sava centru 21. aprila, kaže Divna, očekuje „divan, vizuelno obogaćen i muzičkim ‘iskocima’ osvežen koncert!“

„Pevati duhovnu muziku u sali kao sto je Sava centar je uvek izazov, pre svega zvučni. Priroda duhovne muzike zahteva akustiku nalik crkvenoj, dakle dočarati pravi zvuk je zadatak! Od pevača se traži majstorstvo, a od tehnike da vrhunski prezentuje to majstorstvo. Koncert u Sava centru je i svojevrsni događaj, ne samo muzika, tako da je i to izazov. Dodati nešto, a ne poremetiti i oduzeti tim dodatkom sustinu! Sve je ovo dobra strana pevanja u Sava centru“, objašnjava Divna.

Ulaznice koštaju 1.200, 1.500, 1.800 i 2.100 na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim. Prodaja počinje od srede 17. februara.