Divna oduševila Vaskršnjim koncertom u Sava centru

21.04.2017

Divna Ljubojević

Interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević sa svojim horom „Melodi“ u četvrtak uveče u Sava centru oduševila je beogradsku publiku Vaskršnjim koncertom naslovljenim „Slovo ljubavi u Bogorodičinom gradu“.

Okupivši publiku raznih generacija koja je fascinirana njenim glasom, Divna je odmah zablistala u grimiznoj, crvenoj, elegantnoj haljini, počevši koncert napevima od srpskog – „Voskresenije tvoje Hriste spase“.

Koncert je, zapravo, bio podeljen u pet blokovskih celina, a zvona bi označila prelazak iz jedne u drugu. Vizantijski napevi kao što su „Kratima – Terirem“, „Anastaseos Imera“, „Polijelej“ bili su dominantni u drugom i trećem bloku. Publika, vaspitana i naučena na ovakve događaje, bez greške je prepoznavala kada treba tišinu sa bine da isprati na isti način, a kad aplauzom da nagradi Divnu i ostale protagoniste.

Valja posebno naglasiti da je zvuk u dvorani bio – savršen. Sve se kristalno jasno čulo u osamdesetak minuta, koliko je ugođaj potrajao. Sat i deset minuta pošto se pojavila na sceni, rekla je Divna šarmantno „Ovo je bio zvaničan deo koncerta, a sad sledi bis“, i to je, uobičajeno već, bilo sve kad je u pitanju njena komunikacija sa publikom.

„Slovo ljubavi u Bogorodičinom gradu“ donelo je i valaamske, starobugrske, ruske napeve,  kao i rukopise Mokranjca, Rahmanjinova… Repertoar kakav, uostalom, očekuju svi koji vole ono što umetnica svetske reputacije već više od četvrt veka neguje. Divna i “Melodi” su iz Sava centra ispraćeni dugim aplauzom oduševljene beogradske publike. Sasvim dovoljno da se  tradicija Divninih koncerta u Sava centru uspešno nastavi.

Posle koncerta Divna se zadržala ispred dvorane kako bi brojnim poštovaocima potpisivala CD-ove „Antologija – najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka“.  „Antologija“ je bila najprodavaniji album u 2016. godini za izdavača PGP RTS.