Dejan Cukić ponovo sa Bajagom i Instruktorima

23.11.2009

Dejan Cukić

Bivši član originalne postave Bajage i Instrukora Dejan Cukić na prvom od njihova dva koncerta u Zagrebu ponovo je posle više od 20 godina podelio pozornicu sa svojim bivšim bendom.

„Javila se ideja da budem u Zagrebu, zato što je proslava 25 godina Bajage i Instruktora, a ja sam bio u početku benda. Pozvali su me i ja sam rekao važi. Nisu nam se ukrstili putevi ranije. Sada je došao taj trenutak, pogotovo što se radi o Zagrebu, koji je jako važan za nastajanje benda, pre 25 godina smo odavde krenuli“, otkriva Cukić.

Bajagi i Instruktorima Cukić se ponovo pridružio da zajedno otpevaju stare hitove „Marlena“, „Mali slonovi“ i „Jahači magle“ u petak uveče u prepunoj dvorani „Dražen Petrović“, pred šest hiljada posetilaca zagrebačkog koncerta, koji održan u sklopu slavljeničke turneje povodom 25 godina karijere.

„Dejan je jedan od ljudi koji je davne 84. bio u prvoj liniji sa mnom i Šikom (Milenkovićem) u ‘Kulušiću’. Nismo svirali 22 godine zajedno i sada smo se ponovo našli u Zagrebu“, rekao je Bajaga na koncertu.

Hrvatski mediji pozitivno su ocenili gostovanje bivšeg Instruktora, dok je zagrebački Večernji list čak primetio da se na koncertu „Cukić pred zagrebačkom publikom pretvorio u rasplesanu zvijer koju je bilo gotovo nemoguće zaustaviti“!

Cukić je bio deo ekipe okupljene oko snimanja prvog samostalnog albuma gitariste Riblje Čorbe Momčila Bajagića-Bajage „Pozitivna geografija“, i učestvovao je na prvim koncertima benda 12. aprila u zagrebačkom klubu „Kulušić“ i 21. aprila 1984. godine u Domu sindikata u Beogradu.

„Sve je to dosta neobavezno bilo bez ideje da će to biti bend, jer je Bajaga bio još član Riblje Čorbe. Snimio je album i ‘ajde da mu nešto pomognemo jer kao gitarista se plašio kako će sad on pred mikrofon, pa je zvao mene i Šiku da mu držimo strah. Za prvi koncert u ‘Kulušiću’ nije bilo puno ljudi, možda stotinjak, ali se osetila strašno dobra energija. Bilo je dobro druženje i zabavno da budemo zajedno, ali bez nekog velikog plana, možda još da samo odsviramo turneju po radnim akcijama. Sa devojkama, sada našim ženama, Bajaga i ja smo otišli na more, na Mljet. Bora Čorđević je zvao Bajagu da se vrati zbog neke hitne turneje u Grčkoj. On je rekao da neće. Glupo je stvarno bilo da se vraćamo, lepo nam je bilo. Kad smo se konačno vraćali, sišli sa trajekta, u novinama je već pisalo da je Bora izbacio Bajagu iz benda“, priseća se sa smeškom Cukić početaka Instruktora.

Cukić je bio sa Bajagom i Instruktorima još za albume „Sa druge strane jastuka“ (1985) i „Jahači magle“ (1986). Njegov doprinos je posebno primetan u pesmama „Vidi šta sam ti uradio…“, „Šarene pilule“ i „Jahači magle“. Poslednji put nastupio je sa Bajagom i Instruktorima na turneji po Sovjetskom Savezu u podmoskovskom gradu Ivanovo 1987. godine. U to vreme je bio snimio prvi samostalni album „Spori ritam“ sa čuvenom eksplozivnom verzijom Azrine „A šta da radim“.

„Ja sam pre svega pevač pa sam snimio album, koji je bio dosta uspešan. Bilo je glupo da sviramo sad neke pesme sa mog albuma, tako da smo seli i razgovarali Bajaga i ja i svako je otišao svojim putem“, kaže Cukić.