Darkvudi dobitnici Popboks nagrade!

05.02.2010

Koncert Darkvood daba održan 8. oktobra, u organizaciji Long Play-a, u Domu omladine Beograda danas je proglašen za domaći najdogađaj 2009. godine po izboru čitalaca uticajnog pop-kulturnog internet časopisa www.popboks.com.

„Popboksove“ nagrade u više domaćih i stranih kategorija biće uručene na svečanosti u Domu omladine 11. februara od 20.30.

Darkvood daba je „Popboks“ nagrada pripala za prvi u nizu od tri koncerta 8-10. oktobra u DOB-ovoj ispunjenoj sali „Amerikana“.

„Renovirana gornja sala DOB-a pokazala se kao idealan prostor da se Darkvudi svirački razmahnu i još jednom podsete zašto važe za jedan od najmoćnijih srpskih bendova uživo.

Činjenica da Darkvudi u DOB-u konačno snimaju prvo živo izdanje u dvodecenijskoj karijeri, i to u formi DVD-ija, nimalo nije negativno uticala na opuštenost publike, a ponajmanje članova benda, koji su bez ikakvih kalkulacija ili poze krenuli silovito, precizno i nadahnuto – i tako dva sata od „Paramparčada“ do „Jedinstva“.

Koncert u DOB-u je pokazao neosporno da su Darkvudi aktuelniji i potrebniji svom gradu, svojoj zemlji i svom MTV regionu nego ikada, iz prostog razloga što su pesme sa novog albuma „legle“ podjednako dobro kao i stari klasici!

Bend pojačan odnedavno novim članom klavijaturistom Vasilom Hadžimanovim počinje „Potaman“ kako treba zvučnim „Sudarom“ sa raspoloženom i glasnom publikom, da bi potom neosetno uveli u igru stvari sa novog albuma „Dišem“, odnosno poslednji hit spot „Šećer“.

Posle „Trećeg Vavilona“ i „Elektropionira“, Vuca je morao sa „Hvala!“ odgovoriti na podršku publike, koja je malo kasnije na njegov poziv „Ajmo svi!“ polela da ritmički skače tokom „Robota“, još jedne odlično primljene stvari sa „Jedinstva“. „Ptice“ su se lagano pretopile u stari rege klasik „Armagideon Time“, posle čega bend zastaje nekoliko minuta – koliko traje aplauz publike u DOB-u! „Ispod reaktora“ svi skaču, „Dorćolca“ svi pevaju!

Posle furioznih sat i po stiže kraj. Aplauzi u ritmu za „Nedaleko odavde“, pošto bend odlazi sa bine, prerastaju u vipeminutne aplauze i povike da se Darkvudi vrate, što i čine prvi put za „Stvarnost“ i „Zapreminu tela“.

„Sad ćemo da vam odsviramo nešto sa prvog albuma. Ide ovako..“, najavljuje drugi bis Vuča, dok Vasil, bubnjar Lav Bratuša, gitarista Bojan Drobac i basista Miki Ristić silovito isporučuju raspevanoj i rasplesanoj publici „Usamljenog hašišara“, a potom i „Nevidljivog ujaka“.

Treći bis kreće „U nedogled“, ali umesto da tako nastave, uzvike blagog razočaranja izaziva definitivan odlazak muzičara sa bine i paljenje svetala.“