Darko Rundek repuje protiv plastičnih kesa!

09.09.2019

Muzičar Darko Rundek snimio je ovog leta sa dečijim horom „Zbrku“ rep pesmu i spot „Reci ne!“, kojom se pridružio akciji organizacije Greenpeace Hrvatska protiv upotrebe jednokratne plastike.

„Reci ne plastici za svakodnevno bacanje, jer ćemo inače i mi ljudi i zemlja cijela doživjeti sudbinu zastarjelih modela“, repuju Darko i klinci, koji se u spotu moraju izboriti sa brojnim plastičnim kesama koje ih pokrivaju ili lete oko njih, a sve je dodatno „ukrašeno“ prizorima okoline zagađene plastikom. Na kraju spota stoji poziv da se potpiše peticija act.gp/NecuVrecu kojom se traži od Vlade Hrvatske „da zabrani upotrebu laganih plastičnih vrećica za nošenje (tanjih od 50 mikrona)“.

Kao istrajni borac za ekologiju, Rundek je početkom ove godine u Domu omladine Beograda održao nekoliko koncerata u okviru manifestacije „Dani Darka Rundeka u Beogradu“ na kojima nisu korištene jednokratne plastične čaše, već se piće moglo konzumirati isključivo iz trajnih plastičnih čaša. Na Rundekovu inicijativa, nedavni Arsenal 09 u Kragujevcu bio je prvi srpski muzički festival na kome su upotrebljavane trajne plastične čaše, a potom je promoterska kuća Long Play tu praksu nastavila i na koncertu Thievery Corporation krajem juna na beogradskom stadionu „Tašmajdan“.