Damir Imamović kreće u svet sa Dvojkom

05.05.2016

Damir Imamović

Damir Imamović sa svojim svebalkanskim bendom Sevdah Takht učinio je novi, važan korak u gradnji međunarodne karijere upravo objavivši novi album „Dvojka“, za prestižnu world music kuću Glitterbeat Records.

Osim kao download i na CD-u, „Dvojka“ se pojavljuje i na vinilu, kao prvi sevdah album još od raspada Jugoslavije. Vizuelni identitet „Dvojke“ delo je Mirka Ilića, u inostranstvu jednog od najpriznatijih dizajnera sa područja bivše Jugoslavije.

„Odavno nisam bio ovako uzbuđen pri promociji nečega što sam uradio. Chris (Eckman, producent albuma) nam je pomogao da uradimo album kakav sam oduvijek želio. Možda ponajvažnija stvar je to da sam se upustio u autorski rad više nego ikada do sada, tako da gotovo polovinu albuma čine autorske pjesme“, ističe Imamović.

Upravo je Imamovićeva autorska stvar „Sarajevo“ odabrana za prvi singl i spot. „Sarajevo“ i otvara album, stavljajući poznato sevdalijsko sazvučje u službu jednog ‘drugog Sarajeva’, nestajućih i zaboravljenih generacija, onih koji se nisu uklopili a tiho su obojili kulturni i politički život glavnog grada Bosne i Hercegovine.

„‘Sarajevo’ je najava ne samo novog albuma nego i jedne nove faze u mom radu i radu Sevdah Takhta. Bilo mi je važno da ‘Sarajevo’ najavi album jer nosi emociju koja mi je bitna i veže se za cijeli moj odnos s gradom, sevdahom i onim što sam u sevdahu radio do sada“, ističe Imamović.

Damir Imamović je muzičku karijeru počeo snimivši od 2006. godine nekoliko albuma samostalno ili kao Damir Imamović Trio. Sa Sevdah Takhtom debitovao je hvaljenim albumom iz 2012. godine, a sada se predstavljaju „Dvojkom“ – albumom čudesno bistrih misli, kristalnih melodija i dubokih refleksija. Naslov „Dvojka“ odnosi se, pomalo provokativno, na 2/4 ritam „zlatnog doba“ savremenog sevdaha iz 1950-ih i 1960-ih godina, kada su mnoge konvencije žanra kodifikovane.

„Postoji odnos ljubavi i mržnje kod bilo koje tradicije. Voliš stare običaje, učiš od njih, ali s druge strane mrziš ih, umoran si od njih i želiš ih promijeniti. Mislim da smo sa ovim albumom pokušali izazvati tradiciju ‘dvojke’, i rezultati su stvarno iznenađujući za sve nas“, kaže Imamović.

U 11 pesama „Dvojke“ provejava elegična atmosfera, ali i sporogoreća ekstaza: od „Opio se mladi Jusuf-beg“, pa sve do predivne i gipke „Lijepa Zejno“, pesme koja pokazuje tačno šta nedavno uvođenje violine donosi Sevdah Takhtu. Između njih leže pesme nade i slomljenog srca u zadivljujućoj igri izmedu tradicije i inovacije, na albumu koji je više ili manje jednako podeljen izmedu Imamovićevih originalnih kompozicija i pesama autora čija su imena odavno zaboravljena.

U rukama slabijeg muzičara, ovo bi moglo nalikovati pukoj arheologiji. Ali iza Imamovićevog predivnog, zrijućeg glasa i zabavljanja s svojim novim, specijalno za njega napravljenim tamburom, stoji retko dobar bend. U njemu su perkusionista Nenad Kovačić(Hrvatska), čiji su zapadnoafrički uticaji savršen dar sevdahu; basista Ivan Mihajlović (Srbija), zaigran i mrtav ozbiljan, sve u istom dahu; i novopridošla Ivana Ðurić, čija violina predstavlja usidrenje u tradiciju sevdaha.

Iako je zvanični datum izlaska „Dvojke“ bio 29. aprila album je već pobrao izuzetne kritike. Jedan od najznačajnijih svjetskih muzičkih časopisa britanski fRoots dodijelio mu je maksimalnih pet zvjezdica i uvrstio na svoju kompilaciju. Na britanskim radio stanicama album je već proglašavan albumom sedmice, a holandski novinar Mattie Poels napisaće: „Veliki pevač, spreman da pokori svet!“.

Možda najznačajnija podrška stigla je iz pera uglednog producenta i autora Joe Boyda, poznatog kao producenta Pink Floyda, Nick Drakea, R.E.M.a i drugih. Nakon preslušanog albuma napisao je: „Znanje o sevdahu izvan Bosne šturo je: u Damiru Imamoviću sevdah je pronašao svoga šampiona koji može otvoriti njegova vrata svijetu“.

Damir Imamović’s Sevdah Takht – Dvojka