Blistav početak beogradske trilogije Rundek Cargo trija

18.11.2013

Rundek Cargo trio u okviru jesenje turneje po Srbiji održao je u nedelju uveče prvi od tri beogradska koncerta – posebna po tome što je oko 800 posetilaca bilo smeštenih zajedno sa bendom na pozornicu velike dvorane Sava centra.

Večerašnji koncert (20:30) na istom mestu je odavno rasprodat, dok je za završni 20. novembra ostalo još nešto ulaznica po ceni od 1.800 dinara na blagajni Sava centra, u prodavnici „Jugoton „(Nušićeva 27) i preko mreža Eventim i Ticketline.

Gitarista i pevač Darko Rundek, violonistkinja Isabel i multiinstrumentalista Dušan Duco Vranić održali su u nedelju sjajan dvoipočasnovni koncert, uspevši da početnu možda previše intimnu i stegnutu atmosferu na kraju pretvore u euforično i raspevano druženje sa Beograđanima, koji su poustajali sa stolica i približili se bini bini.

Na koncertu je jasno je bilo da će još uvek aktuelni album „Plavi avion“ (2010) dobiti značajnu minutažu – prvo ga je predstavila „U borbi sa silama“, prava prilika da se razlegne harmonika „čovek-orkestra“ Duce Vranića. Bilo je trenutaka kada je u prvi plan iskakala Isabel – kad se to desi, violina se zvukom očas posla pretvara u električnu gitaru a moćan sound meša sa ovacijama („Sanjala si da si sretna“).

Publika je „Ruke“ odmah prepoznala i uhvatila ritam, iznenađenje je bila jedna koja nije davno svirana, „Štrajk željezničara“ („a nije željo iz Sarajeva“ – Rundek). Publika koja Darka verno prati u Beogradu nije, međutim, bila iznenađena nekim još uvek neobjavljenim pesmama, s obzirom da su prezentovane još prošle godine u Domu omladine. Bilo je vremena da se o njima srede utisci na 20-minutnoj, već tradicionalnoj „Cargo“ pauzi.

Za početak „drugog čina“ – nešto takođe novo, ali nedavno zvanično predstavljeno, „Midnight Calypso“ – najava novog albuma planiranog za iduću godinu. Taman da se ponovo uhvati ritam za talas ovacija uz Haustor klasik „Uzalud pitaš“ i prikladan nastavak „Ja bi’ mog’o da mogu“. Veselice „Ay Carmela“, „Zumbul“, „Ljubav se ne traži“, „Za šaku rubalja“ preplitale su se sa laganijim momentima sa „Plavog aviona“ („Li la“, „Znak“, naslovna tema), da bi finiš bio očekivano reprezentativan, uz tandem udarnih hitova iz „post-haustorske“ faze.

Dobro su se svi zagrejali uz „Makedo“, predosećajući šta zatim sleduje, a Darkovo „Što ste sedeli, sedeli ste“ uz spuštanje „među narod“ bilo je dovoljan okidač da publika sama otpeva dobar deo „Apokalipsa“. Prava žurka za kraj oficijelnog dela, brzo se trio vratio na neizbežan bis. Najavljena – jedna pesma, odsvirane dve. „Kao da je bilo nekad“ iz repertoara EKV-a odavno se ustalila u Rundekovoj set listi, za definitivan kraj još malo Haustora („Sejmeni“).

Posle više od dva i po sata čiste svirke, odjava „tijelo kaže svoje, to je bio kraj“ nije bila nimalo nelogična, pogotovo na skoro svakodnevne koncertne obaveze koje Rundek Cargo Trio očekuju u Srbiji još nedelju dana, a posetioci su, napuštajući Sava centar, razmenjivali euforične utiske.

Na srpskoj turneji Rundek Cargo trio i 21. u novosadskom Quarteru, 22. novembra u Arena Fun Factory u Kragujevcu, 23. novembra u Domu omladine Pančeva i 24. novembra u Kulturnom centru Užica.