Belan vratio leto u Beograd!

02.07.2010

Neno Belan

Neno Belan i njegovi Fjumens uspeli su u četvrtak uveče izvesti ono što nije uspevalo ni svim srpskim meteorolozima – da pobedi višednevnu, dosadnu kišu i konačno dovede leto u Beograd!

Nekadašnji vođa čuvenih splitskih Đavola ispunio je obećanje i Beograđane u ispunjenoj bašti Studentskog kulturnog centra uveo „vesele i razdragane u letne praznike“, doneo im atmosferu Mediterana i odveo ih „bar na par sati na more“.

Belan je odmah na početku rekao da njegov koncert „označava početak ljeta u Beogradu“, a sjajna dvoipočasovna svirka, prošeta takvim hitovima kao što su „Sunny Day“, „Dugo toplo ljeto“ ili „Stojin na kantunu“, okončana je oko ponoći uz dva bisa. Belanu je pošla za rukom još jedna neobična stvar – vratio je publiku sa ulice!

Nakon prvog bisa, ukrašenog pop biserom kakav je „Ostani kraj mene“, deo publike nevoljko je počeo da napušta baštu SKC-a, misleći da je kraj koncerta pošto se opasno približila ponoć, kada po kućnom redu Beograđane očekuje noćna tišina.

Međutim pošto je ostatak publike odbijao otići i vatreno prizivao Belana da se vrati, on je to i učinio uz opasku da je „policija rekla da može još jedna pjesma“. Kada su iz bašte zazvonili zvuci „Bambine“ publika koja je već bila izašla na ulicu počela se masovno vraćati u baštu!

U prvom delu koncerta Belan i Fjumens pojačani za odličnog saksofonistu Jakšu Kriletića, otprašili su mediteranski poletno „Pričaj mi“, „Cestu preko Zagore“, „Širi Širi“, „Rijeku snova“, „Srce od leda“… i „Zar više nama nas“ gde je do izražaja umesto opravdano odsutnog Masima Savića došao raspevani bubnjar Leo Rumora.

Šta reći za beogradsku publiku? Bila je raspevana i veoma glasna. Belan je primetio dosta generacijskih ispisnika, bilo je primera roditelja sa sitnom decom (obrazovanje od malih nogu je važna stvar), a Beograđanke…skoro nisu izgledale tako lepo i doterano.