Arsenal dobija svoj filmski festival

17.05.2018

Arsenal Film Fest (AFF) biće održan od 7. do 10. juna, uz projekcije muzičkih dokumentaraca o Vitni Hjuston, Grejs Džons, Lajbahu i drugima, u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, na koje se ulazi besplatno uz kupljenu ulaznicu za Arsenal Fest 08. AFF je prateći program kragujevačkog Arsenala, koji će biti održan 21, 22. i 23. juna uz nastupe bendova The Kills, Editors, Texas, Enter Shikari, Morcheeba…

Prvog dana festivala od 20:00 publika može pogledati film „The Possibilities Are Endless“ (2014), o oporavku od moždanog udara škotskog muzičara Edwyn-a Collins-a, poznatog po svetskom hitu „A Girl Like You“. AFF 7. juna prikazuje (22:00) i dokumentarac „Zarobljeno vreme“ (2017) reditelja i scenariste Milana Nikodijevića o uticajnom rok publicisti Petru Peci Popoviću, a potom će njih dvojica odgovarati na pitanja publike.

„Muzički dokumentarni film je inače jedan od žanrova koji je u najvećoj ekspanziji u poslednjih deset godina u svijetu filma, i drago mi je da i Kragujevac dobija jedan takav festival, na kojem će publika imati priliku da vidi najrecentnija izdanja, vrlo kvalitetnih, vrlo zabavnih, vrlo poučnih filmova o muzici, muzičarima i svemu onome što muzika danas znači“, selektor AFF Admir Ćulumarević.

Drugog dana 8. juna AFF prikazuje od 20:00 „Bloodlight and Bami“ (2018) rediteljke Sophie Fiennes o višeslojnoj ličnosti pop dive Grace Jones, a od 22:00 je na programu „Liberation Day“ (2017) o poseti kultnog slovenačkog benda Laibach-a Severnoj Koreji.

U „The New Gipsy Kings“ (2016) autor Liviu Tipurita bavi se jedistvenim svetom besnih automobila i luksuznih gajbi Roma muzičkih zvezda u Rumuniji, koji je na programu AFF-a 9. juna od 20:00, a sledi od 22:00 „Charlatan Magnifique“ (2017) film Maje Pavlin o autoru „Pukni Zoro“ klasika, slovenačkom muzičaru Robertu Pešutu-Manjifiku.

Poslednje večeri, posetioci AFF-a mogu da vide (20:00) „Raving Iran“ (2016), u kome autorka Susanne Regina Meures prati didžejeve Anoosh Rakizade i Arash Shadram koji pokušavaju da se bave tehno muzikom u Iranu uprkos opresivnom režimu. AFF zatvara 10. juna (22:00) „Whitney: Can I Be Me“ (2017) dokumentarac Nick-a Broomfield-a o životu i karijeri jedne od najvećih svetskih pop zvezda ikada Whitney Houston.