Arsenal 10 počinje sa Orgazmom!

15.06.2020

Jubilarni Arsenal Fest 10 biće otvoren u subotu 4. jula (od 21:00) nastupom bendova Električni orgazam, Čovek bez sluha i KBO! u prostoru Zastavine bašte u Kragujevcu, gde će svakog vikenda, tokom narednih mesec dana, biti održavane svirke značajnih imena domaće i regionalne muzičke scene, uz tribine, projekcije filmova i drugi festivalski prateći program. Arsenal Fest 10 biće održan uz neophodne mere zaštite zdravlja posetilaca u skladu sa preporukama i propisima nadležnih organa.

Arsenal 10 prigodno kreće sa legendarnim Električnim orgazmom, koji slavi 40 godina karijere, tokom koje se od novotalasnih početaka sa lakoćom menjao kroz psihodeliju, rok i brojne granične žanrove, uspevši da snimi niz značajnih i odvažnih albuma, od istoimenog prvenca (1981), preko „Distorzije“ (1986) do poslednjeg „Gde smo sad?“ (2019). Uz brojne hitove kao što su „Kako bubanj kaže“, „Ja sam težak kao konj“, „Debela devojka“ i „Spojimo se sad“, ElOrg je snimio i generacijske himne „Zlatni papagaj“, „Nebo“, „Krokodili dolaze“ i „Seks, droga, nasilje i strah“.

„Drago nam je da je baš u Kragujevcu prvi koncert i konačno početak naše turneje ’40 godina Orgazma’. Zbog situacije sa korona virusom totalno su nam se pretumbali datumi koncerata i, eto, igrom slučaja ispalo je da krećemo baš iz Kragujevca. Moram reći da nam je to baš drago, jer smo Kragujevac uvek doživljavali kao rokerski grad, sa publikom koja se dobro razume u ono što mi radimo“, kaže frontmen Srđan Gojković Gile.

Pank rok bend Čovek bez sluha nakon albuma „Događaj dana“ (2011) nastavio je uzlaznu putanju sve većih priznanja i prepoznavanja u regionu, kako žestokim koncertnim nastupima, tako i aktuelnim „Stanimo u gard“ (2018), koji je iznedrio upečatljive pesme poput naslovne, „I posle svega“ i „Sad je kraj“, čime je potvrdio reči frontmena Mikija Radojevića da „u rok muzici nema foliranja, ali i da umetnost nije stajaća voda, već reka koja mora da teče i talasa da ne bi presušila“.

KBO! je jedan je od muzičkih simbola Kragujevca, koji je status kultnog pank bend na prostoru bivše Jugoslavije i šire, izgradio kao zvučno prepoznatljiv trio sa dve gitare i bubnjem (bez basa) na albumima „Forever Punk“ (1989), „Pozovi 93“ (1990), „Za jedan korak“ (1992), „Svetlo ludila“ (1997), „(Ne)menjajte stanicu“ (2001) i „Drugarska…stvar“ (2002). Bend je dugu diskografsku pauzu prekinuo nedavnim spotom „Vikend“ kao najavom novog albuma.

Ulaznica za prvo veče Arsenala 10 na kome 4. jula nastupaju Električni orgazma, Čovek bez sluha i KBO! košta samo 500 dinara preko mreže i prodajnih mesta www.tickets.rs, a u Kragujevcu u Domu omladine i Da Gama Travel-u.

Prethodno najavljeni program Arsenala od 24. do 27. juna 2020. godine prebačen je za 23, 24, 25. i 26. jun 2021. godine. Nastupe su za 2021. godinu već potvrdili Yngwie Malmsteen, Gogol Bordello, Dubioza kolektiv i Djaikovski.