Amira Medunjanin 21. februara u Sava centru

23.12.2013

Amira Medunjanin

Pevačica sevdalinki Amira Medunjanin, poznata u svetu i kao „balkanska Bili Holidej (Billy Holiday)“, održaće veliki beogradski koncert 21. februara 2014. godine u Sava centru, u organizaciji promoterske kuće Long Play.

„Sava centar je jedna od dvorana u bivšoj Jugoslaviji koja ima poseban status. Za mene je to veliki izazov, zato se i veoma ozbiljno pripremam za koncert“, kaže Medunjanin. „Iskreno se nadam da ćemo se malo šaliti, puno smijati, puno pjevati, malo plakati, pa onda opet sve ispočetka. Dakle, očekujem da svi zajedno odmorimo dušu“.

Ulaznice za beogradski koncert Amire Medunjanin mogu se za 900, 1.200, 1.500 i 1.800 dinara naći na blagajni Sava centra, u prodavnici „Jugoton“ (Nušićeva 27), kao i preko mreža Eventim i Ticketline.

Pevačica iz Sarajeva na dosadašnjih nekoliko albuma ponudila je svoje nadahnuto viđenje starih pesama iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili Makedonije kao što su „Ah šta ćemo ljubav kriti“, „Kradem ti se u večeri“, „Kaleš bre Anđo“, „Mito bekrijo“, „Marijo Deli Bela Kumrijo“, „Kafu mi draga ispeci“, „Zajdi, zajdi“ i „Jano mori“, „Što te nema“…

Novinar londonskog lista Gardijan (Guardian) Gart Kartrajt (Garth Cartwright) Amiru naziva „bosanskom Bili Holidej“ (epitet koji kasnije prerasta i u „balkansku Bili Holidej“), poredeći način na koji se igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Medunjanin u Sava centar dolazi u pratnji vrsnih muzičara – pored Bojana Zulfikarpašića za klavirom i kontrabasiste Nenada Vasilića tu su i Amar Češljar na perkusijama i gitarista Boško Jović.

„Svi smo sretni i motivisani kada se nađemo na pozornici. Od njih možete svašta očekivati, jer svaki put ima neka nova priča koja koncert odvede u nekom drugom neplaniranom smjeru. Meni je veoma drago zbog toga, jer nikada nije dosadno, a Boga mi, nismo nikada ni imali dva ista nastupa. Tako će sigurna sam biti i ovaj put“, najavljuje Medunjanin.

O Amiri Medunjanin

Rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 23. aprila 1972. godine. Uspela je izgraditi vlastiti stil izvođenja dovodeći izvedbe do savršenstva. Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu „A Secret Gate“, Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album „Rosa“ u izdanju Snail Records. Album dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, pojavljujući se i među kandidatima ali i dobitnicima izbora za „album godine“. U aprilu 2009. godine, Amira objavljuje album „Live“, u izdanju Gramofona. Album sadrži snimke sa njenog koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo 2008. godine. Iste godine pravi još jedan korak napred, objavljivanjem već snimljenog studijskog album „Zumra“, koji je pripremila u saradnji sa međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primenjenu harmoniku sa aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe. Poslednji album, Amulette, objavljen od strane izdavačke kuće Harmonia Mundi, urađen je u suradnji sa umetnicima kakvi su Bojan Zulfikarpašić, Bachar Khalife, Nenad Vasilić, Kim Burton, Walter Quintus i Vlatko Stefanovski.

Dobitnica je prestižne nagrade «La plue belle voix feminine 2012» (Najbolji ženski vokal 2012. godine) od strane Fondacije Orange (Francuska, Marseille, Babel Med Music).

Diskografija:

„A Secret Gate“ (2003 Connecting Cultures)
„Rosa“ (2005 Snail Records)
„Live“ (2008 Gramofon) @ Jazz Fest Sarajevo
„Zumra“ (2009 Harmonia Mundi/World Village)
„Amulette“ (2010 Harmonia Mundi/World Village)