Ako mogu predstave, mogu li i koncerti?

12.08.2020

Sekretarijat za kulturu grada Beograda, uputio je u utorak Vladi Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa Covid-19 već od septembra, javljaju mediji.

Kako se može videti iz medijskih objava, osim isticanja obaveštenja o bezbednosnim merama, merenja temperature i obaveznog stalnog nošenja maske za posetioce, predlog mera i preporuka, između ostalih, predviđa međusobnu fizičku udaljenost posetilaca smeštenih u stolice od najmanje 1,5 metra, odnosno ograničenje ukupnog broja posetilaca prema kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu (predložena je  jedna trećina ukupnog kapaciteta sale).

Iako se radi o predlogu Sekretarijata koji je poslat direktorima svih beogradskih pozorišta na razmatranje i mišljenje, a ne drugim prostorima za održavanje kulturnih događaja, zanimljivo je da je predloženo da bude „razmak od dva metra između, i od, izvođača pevačkih deonica i muzičara duvačkih instrumenata“, kao i „između publike i izvođača na sceni“.

Postavlja se pitanje: ako je ovo predlog mera koji se tiču mjuzikala ili izvođenja muzičkih numera tokom predstava, zašto onda koncertne dvorane po istim pravilima ne bi mogle da organizuju svoje programe?

Kako je najavljeno, u ponedeljak, 17. avgusta biće održan sastanak svih direktora sa predstavnicima Grada, Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje kada će se razgovarati o mogućim sugestijama i primeni ovih mera i preporuka na svako pojedinačno pozorište.

A koncertne dvorane?