Poslednja pesma koju je snimio multimedijalni umetnik i pevač kultne beogradske grupe U škripcu Milan Delčić-Delča (1960-2011) “Dobro je” objavljena je kao singl 19. novembra 2012. godine.

Pesmu za koju je napisao stihove i muziku, Delča nažalost nije uspeo da objavi. Preminuo je posle duge i teške bolesti 24. jula 2011. godine u Beogradu. Naposletku, “Dobro je” pojavila se kao besplatni download singl (u mp3 i wav formatu) 19. novembra simbolično na godišnjicu Delčinog rođenja.

Delčino “Dobro je” više je od pesme. To je dirljivo svedočanstvo o izuzetnoj snazi duha njenog autora, koji je godinama stoički vodio tešku i neravnopravnu borbu sa opakom bolešću. Pesma “Dobro je”
zaostavština je jednog nesebičnog umetnika, primer kako se čovek može hrabro i dostojanstveno suočiti sa velikim životnim nedaćama, i često bezizlaznim situacijama.

“To je poslednja stvar koju je snimio i bio je njom jako zadovoljan. Do poslednjeg dana je slušao i pevušio tu pesmu. Mislim da je njom ostavio jednostavnu poruku da je život sve – i dobro i loše”, kaže Mirjana Čomić, Delčina sestra od ujaka koja je do poslednjeg trenutka bila uz obolelog muzičara.

Kako je nastala pesma Dobro je

U proleće 2010. godine, aranžer i gitarista (Block Out) Dejan Hasečić preslušao je sa Delčom demo snimke njegovih novih pesama. Dogovoreno je da Hasečić postavi aranžmane za dve pesme – “Dobro je” imala je izvorno engleski tekst i radni naslov ‘Brooklyn Nights’, dok je druga bila “Jedan dan” – i da to bude začetak novog Delčinog materijala.

Potom, Delča i Hasečić su u aranžerovom kučnom studiju, bez unapred zadatih rokova, počeli polako da rade na strukturi pesama. Diskutovalo se o aranžmanima i zvuku, i pesme su počele da poprimaju formu na obostrano zadovoljstvo. U međuvremenu, Delča i njegovog prateći bend Sklekovi, sa kojima je bio i Hasečić, trebali su da nastupe tog avgusta na manifestaciji “Velikogospojinski dani”.

Pred svirku u Novom Bečeju, Delča je medijima rekao ponešto o novom materijalu: “Radi se na nečem novom. Stalno. Sad, kad će to novo da se pojavi, kako, u kom obliku to je pitanje. Ideja mi je bila pre dva-tri meseca da do kraja godine uradim dve nove pesme. Mislim da će jedna biti na engleskom, prvi put u mojoj karijeri”.

Ipak, već na probama pred svirku u Novom Bečeju Hasečić i još neki članovi Sklekova saznali su prvi put da Delča ima zdravstvene probleme.

“Delča te probleme shodno svom specifičnom karakteru i duhu nije predstavio u tako dramatičnom svetlu, kao što će se to ustvari kasnije ispostaviti”, kaže Hasečić.

Rad na novim pesmama nastavljen je u novembru 2010. godine u beogradskom studiju “O”, čiji je vlasnik stari Delčin prijatelj Oliver Jovanović preuzeo na sebe zadatak producenta. Međutim, Delčino
zdravstveno stanje tada je već bilo ozbiljno pogoršano. Jovanović kaže da boraviti tada u studiju “nije bilo lako ni za njega, ni za sve ostale”.

Hasečić se nadovezuje: “Delča je tih dana ustvari proveo bukvalno jedan termin u studiju i otpevao pesmu ‘Dobro je’. Englesku verziju ove pesme i ‘Jedan dan’ nije uspeo da snimi. ‘Jedan dan’ postoji samo kao demo snimak sa njegovim glasom, uz pratnju gitare i jednostavnog pozadinskog ritma”.

Hasečić je nastavio rad na pesmi “Dobro je” doradivši aranžmane uz pomoć par prijatelja u kućnim uslovima. Deonice u “Dobro je” na zvuku sitra preko Variax Line 6 gitare odsvirao je Branko Đuričić, a gitarski solo Miša Mičevski. Hasečić je pored toga što je svirao gitaru programirao bubanj, bas i ostale deonice. Jovanović je odsvirao neke deonice na sintisajzeru i na gotov aranžman dodao sve prateće vokale. Miks i mastering urađen je u Studiju “O”.

“Bukvalno desetak dan pre nego što je umro, Delča je dobio smiksanu pesmu od mene i bio je oduševljen. Poslao mi je poruku u kojoj mi je napisao: ‘Hvala ti toliko!’ Tipična Delčina reč”, kaže producent Jovanović.

Hasečiću ostaje Delča u sećanju “kao veliki i svestrani stvaralac širokog duha i obrazovanja, čovek pun blagosti i životne radosti, čovek koji je mogao da uradi još mnogo za nas”.

Dobro je

Dobro je što ne znam ko sam,
Sutra mogu biti bilo ko.
Snaga svetla ili sila mraka,
Svako dobro voli svoje zlo.
Dobro je i kad dobro nije.

Sve u redu je.

Dobro je sve, sve što bilo je
A svako sutra je od boljeg najbolje.
I zato ne brini, samo veruj mi.

Sve u redu je

Dobro je što nisam ovde,
Ja sam tamo gde si ti
Pored tebe kad se budiš,
U svakom jutru koje dolazi.
Dobro je i kad dobro nije.

Sve u redu je.

Dobro je sve, sve što bilo je
A svako sutra je od boljeg najbolje.
I zato ne brini, samo veruj mi.

Sve u redu je.

O Milanu Delčiću-Delči

Milan Delčić-Delča bio je jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene, što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su “Siđi do reke”, “Beograd spava”, “Nove godine”, “Koliko imaš godina”, “Ako ti kažem” i drugim.

Sa grupom U škripcu snimio je albume “Godine ljubavi” (1982), “O je!” (1983), mini album “Nove godine” (1983), “Budimo zajedno” (1984) i “Izgleda da mi smo sami” (1990). Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume “Delča i sklekovi” (1994), “S’ jezikom u usta” (1994) i “Krenuo sam davno, ne sećam se gde” (2003).

Posle višegodišnje samostalne pevačko/autorske karijere Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2006. godine upriličio poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. U decembru 2008. godine snimak 18 pesama sa tog koncerta pojavio se na CD albumu “Jubilarnih 20 i nešto godina” koji je beogradski “Maskom” objavio pod imenom “Delča a i U škripcu”.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serij Televizije Beograd “U ime zakona” (1991) i koscenarista televizijskog filma “Ne skreći sa staze” (2003).
Pojavljivao se u filmovima “Slatko od snova” (1994) i “Crveni kamion sive boje”, kao i u seriji “Otvorena vrata” (1994-1995). Između ostalog, autor je pozorišnih komada “Hari ne putuje vozom”, “Kraljevo blago” i “Radmilo gnusni i Radmila pogana” i TV emisije “Dr. Maksimilijan Mrmor”. Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Long Play