Rundek Cargo Trio

Mostovi

Novi album Rundek Cargo Trija „Mostovi“ objavila je na CD-u početkom juna 2015. godine u Srbiji promoterska kuća Long Play.

CD „Mostovi“  se kao digipak može naći u Beogradu u prodavnici Jugoton, Dallas Music Shopu i Metropolisu, kao i širom zemlje u knjižarama Delfi.

Pet godina od prvog albuma „Plavi avion“, gitarista i pevač Rundek, violinistkinja Isabel Katala (Catala) i multiinstrumentalista Dušan Duco Vranić otisnuli su se na novo muzičko putovanje ovog puta preko „Mostova“ – eklektične zbirke od 11 pesama za koje je stihove pisao Darko, a muziku Rundek Cargo Trio.

„Album se zove ‘Mostovi’ jer se u naslovnoj pjesmi spominju kao mostovi između tajnih nada ljudi koji su u tom trenutku u nekom problemu. To su mostovi prema nečemu što je s druge strane tog problema. To su mostovi koji spajaju“, objašnjava Rundek.

S albuma „Mostovi“ najavni singlovi su bili još u jesen 2013. godine „Midnight Calypso“ i nedavno spot „Don Juan“ (nastala kao song za istoimenu plesnu predstavu Hrvatskoga narodnog kazališta iz Rijeke, Bitef teatra iz Beograda i Grada teatra Budve).

„‘Don Juan’ se bavi onim strastvenim i tajanstvenim što povezujemo s tim mitskim zavodnikom iz Sevilje, a doživjeli smo i doživjele u vlastitom iskustvu“, objašnjava Rundek.

Album otvara pesma „Džaba“ koja uz „Ima ih“ angažovano odslikava ključne probleme savremenog života ljudi, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije…

Neophodan kontrast (a možda i rešenje) pruža životna a jednostavna „Mijenjamo mijesto“, a možda i lično nostalgična „Vidova“. Dok „Clouds“ setno plove, „Vitamini“ duhovito govore o dražima starenja, dodatnu dozu egzotike donosi „Indijska“. Naslovni „Mostovi“ daju romantičnu boju albumu, koga na istu notu zatvara polagana „Ne zaboravi me“…

Reč kritike:

„Nitko nije ocekivao da ce Rundek novim albumom podbaciti, pogotovo nakon što smo čuli najavni singl ‘Don Juan’. Ali da će ovako briljirati, tome smo se mogli samo ludo nadati“ – Ivan Laić (Ravnododna.hr).

„čovjek bi rekao da je… Rundek uspio sebi stvoriti takvu poziciju da živi u vlastitom umjetničkom svijetu, da ne kažem balonu, u kojem nema moć da opterećivanja prosječnom svakodnevicom. Najnoviji album demantira to s nekoliko izrazito angažiranih pjesama kakve vjerojatno nije imao još od ‘Radnička klasa odlazi u raj’ iz prve faze Haustora – Arsen Oremović (vecernji.hr).

„Moment koji najbolje opisuje recentni rad Rundeka, Isabel i Vranića je fotografija na pozadini ovitka albuma: svo troje je u jednom zagrljaju jer je upravo to ono što opisuje sve note i riječi na ovom albumu: sve je zagrljeno i isprepleteno, a vjerujem da će Rundekova suradnja s Isabel i Vranićem biti označena kao ona sa Sacherom u Haustoru“ – Zoran Tučkar (Muzika.hr).

„Nakon Plavog aviona, Mostovi su drugi odličan album Rundek Cargo Trija, što znači da je Rundek danas u sretnoj muzičkoj simbiozi kao valjda nikada u karijeri“ – Nenad Rizvanović (Globus).

„U najmanju ruku je zanimljivo koliko puta jedan vješt i iskusan glazbenik je u stanju promijeniti svoj glazbeni pristup na svakom novom albumu, dok istovremeno uspijeva zadržati svoj prepoznatljivi, rekao bih lajtmotiv“ – rekao je Antonio Rozić (Soundreport).

„A ‘Mostovi’ su sasvim solidan album, možda mrvicu bolji od prethodnika, koji nalazi Rundeka u sjajnoj verbalnoj formi, bilo da izvrše naopačke teorije globalne zavjere (‘Ima ih’), bilo da lamentira o nečemu što ni sam bog otac nema šanse razumjeti ili se pak, što je ovdje nerijetko pojava, samo dobro zaj….“ – Vanja Runjić (jutarnji.hr).

„Aktualni singl ‘Don Juan’ i izvrsna naslovna kompozicija odmah se mogu izdvojiti kao krucijalni dokazi da je autor još uvijek u punoj snazi“ – Ilko Čulić (24sata Express).