Rezervni plan

Vidi šta ću ti reći

Rok bend Rezervni plan objavio je krajem oktobra 2014. godine za promotersku kuću Long Play svoj debitantski CD album „Vidi šta ću ti reći…“, kome je prethodio singl/spot „Kada se probudim“.

Oko stotinu nastupa u tri godine postojanja omogućilo je Rezervnom planu da za album prvenac izbrusi devet autorskih rokenrol pesama sa primesama bluza, kantrija i popa, kojima je dodata i zanimljiva rokabili obrada stare sevdalinke „Kad ja pođoh na Bembašu“!

Članovi benda iz Pančeva – pevač Bojan Košić, gitarista Aleksandar Travica, basista Vladimir Mandić, klavijaturista Bojan Ilić i bubnjar Zoran Galović – ističu da ono što sviraju „u suštini jeste rokenrol koji vuče korene iz muzike 80-tih na prostoru bivše Jugoslavije“.

„Odrastali smo uz Šorbu, Dugme, Kazalište, Yu grupu…i svakako je to ostavilo uticaja na autorski rad benda. Ponosni smo što smo među velikanima naše scene tražili inspiraciju. Jednostavno se od korena ne može pobeći. Trebalo je to samo prepakovati u trend novog veka i prilagoditi današnjoj publici“, ističe Rezervni plan.

Sniman u tom duhu, u pančevačkom muzičkom ateljeu „Stojanović“ uz producenta Stefana Gašića tokom 2013. godine, album „Vidi šta ću ti reći…“ donosi beskompromisnu čvrstu rokersku svirku – u klasičnoj ljubavnoj priči „Sinoć sam te video“, koncertnom favoritu benda „Vidiš da sam lud“ i prvom singl/spotu „Kada se probudim“ (odabran na insistiranje fanova!).

Za članove benda „Reci kako da odem“ je produkcijski „možda i najjača stvar na albumu“, dok „Kišni dan (oblaci boje mastila)“ odlikava jeziv ugođaj kada „hodaš sam po kišnom danu dok imaš utisak da te svom silinom nebo pritiska“. Slede, pesme o izneverenim očekivanjima „Samo gost i ništa više“, o ljubavnim nedoumicama „Koliko puta“, ljubavi na prvi pogled „Ona je ta“ i o tome kako je voleti svim srcem „Tvoj“.

U Rezervnom planu ističu da su nazivom „Vidi šta ću ti reći…“ (osim što je to bila omiljena krilatica pevača Bojana u jednom periodu) želeli da skrenu pažnju „na sam album, na pesme koje pevaju o najvažnijoj stvari na svetu…ljubavi“.

„Domaća scena je poslednjih godina okrenuta socijalnim temama u tekstovima, pljuvanja po sistemu, samosažaljevanju. Razumemo da nam je to nametnuto, ali ipak glasamo za ljubav i želimo da se vrati to vreme kada se nismo petljali u političke teme. Pustite disk i prepustite se sanjarenju, putovanju kroz ljubav“, poručuju Pančevci.

Ipak, kako se u rokersku priču Rezervnog plana uklapa narodna pesma „Kad ja pođoh na Bembašu“?

„‘Bembaša’ je jedna izuzetna sevdalinka, pesma koja ima dušu i koju svi volimo. Početkom devedesetih često je izvođena na pančevačkoj sceni u rok aranžmanu i veoma dobro prolazila kod publike. Odlučili smo da je obradimo kao neki omaž toj sceni u tom vremenu. Brian Setzer i njegov ‘Mystery Train’ su poslužili kao inspiracija za melodiju“, navode članovi benda.

CD Rezervnog plana „Vidi šta ću ti reći… “ možete naći u knjižari Vulkan i prodavnici Jugoton u Beogradu, i skinuti ga sa:
https://itunes.apple.com/us/album/vidis-da-sam-lud/id931186141?i=931186155&ign-mpt=uo%3D4