Vlada Divljan i Ljetno kino

Live

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina „Live@Tvornica kulture“ 10. maja 2015. godine, na godišnjicu rođenja Vlade Divljana, za područje Srbije na CD-u objavila je  promoterska kuća Long Play.

Album snimljen 5. aprila 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj „Tvornici kulture“ dragocen je dokument koji kroz dvadeset pesama iz svih delova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj…), po mišljenju samog Divljana, donelo je „plesni i vedri duh“ Mediterana i „jednu potpuno novu dimenziju“ njegovim pesmama.

„Live@Tvornica kulture“ to jasno pokazuje, od horski raspevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine „Retko te viđam sa devojkama“ do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su „Maršal“, „Rusija“ i „Nebeska tema“, sa remek dela beogradskog novotalasnog sastava „Odbrana i poslednji dani“ (1982).

Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput „Samo jednu ljubav imam“, „Odnesi me“, „Svakog jutra“ i „Kad te vidim“. Poslednje dve su u izvedbama sa Ljetnim kinom postale „Najlepša“ i „Vodim te na more“, koje su prethodno zabeležene na mini albumu Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda „četiri godišnja doba“ (Aquarius Records 2012).

„Rekao bih da su sve pesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme praktično ‘prevrnuli’. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi“, objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti sa Ljetnim kinom tokom 2013. godine.

Uz očekivano prisustvo istinski savršenih Divljanovih pop pesama kakve su „Ona to zna“, „Ljubavi“ ili „Malena“, „Live@Tvornica kulture“ donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena „Balada“, legendarnih sarajevskih Indeksa, koja kroz Vladin glas dobija novu dimenziju i dozu osećajnosti, druga je urnebesna „Baba Zumbula“ (autora Kirila Đakovskog i Darka Mitrevskog), a treća zatvarajuća, upravo pred koncert u „Tvornici“ smišljena i premijerno na bis izvedena, Vladina zezalica „Purger koji kaže bre“.

„Iako je pesma šala-mala i ona nam govori o Vladi, svetskom čoveku koji se svuda mogao uklopiti i koji je bio najbolji ambasador prostora s kojeg dolazi“, smatra Maks Juričić.

Ukratko, „Live @Tvornica kulture“ je živi album u punom smislu te reči. Veseo i poletan, pun pozitivne energije. Baš kao i ljudi koji su ga stvarali. Vlada, Maks i ostali članovi Ljetno Kino Big Banda – klarinetista Vlade Matulić, stand up bubnjar Buki Filipović, basista Marino Pelajić, harmonikaš Jura Novoselić, čelista  Stane Kovačić, beatboxer Ante Prgin-Surka i perkusionista Radislav Jovanov- Gonzo.

„Atmosfera na koncertu bila je jedna od ljepših koje sam doživio u karijeri. Srećom da je to snimljeno“, ocenio je Juričić, pred izlazak CD-a „Live@Tvornica kulture“ krajem marta u Hrvatskoj, posredstvom Aquarius Records-a.