Kultni autor, gitarista i pevač Nikola Pejaković Kolja objavio je 16. avgusta 2018. godine novi album “4 Prsta”, pozamašnu zbirku od čak 19, u bluzu utemeljenih ali ipak žanrovski raznolikih, kompozicija. Album je na CD-u i digitalnim platformama objavio Long Play.

Album možete kupiti preko http://phonofile.link/4-prsta

“Ovaj album je pun muzike, duboko je zarezao u muzičku prošlost, svest i stanje mog producenta, gitariste i prijatelja Voje Aralice i mene, tako da ga ja, zaista, posmatram kao moj ključni i najbolji album… Želim da ova ploča dođe do ljudi i da se sluša. Ranije, nisam baš puno mario za to”, ističe Kolja.

Poznat kao scenarista, reditelj i glumac, Kolja se na muzičkoj sceni predstavio albumima “Mama, nemoj plakati” (2001) i “Kolja” (2009). Sa “4 Prsta” snimio je žanrovski vrlo različit album, sa dosta muzike koja se logično nastavlja na njegov prethodni, treći “Grobovlasnici” (2013), mada ima i traganja u nekom drugom pravcu. Kolja ističe da je Aralica, kao i na prethodnim albumima, na “4 Prsta” uradio “veliki posao i baš ta, žanrovska raznolikost, pokazala je i njegovu raskoš kao producenta”. 

“Naravno, bez njega ne bi bilo ni mene, on je svaki album radio vrlo predano i, bez obzira što sam ja donosio pesme, on im je udahnuo život”, naglašava Kolja. 

Album “4 Prsta”, očekivano, donosi sa strašću odsvirane bluzične stvari kakve su “Starost neće nikoga da čeka”, “Došla si kasno” ili “Slika pokojnog druga”, ali zatim zna da poleti u soul-pop “Nema me bez nje” ili uspori sa laganom “Uzmi ovu pesmu” i reflektivnom “Život je san”, čak skrene u pevanje na engleskom u “Land of Hope” ili iznenadi sa tri, gudačima obojena, instrumentala.

“Jednostavno, nakupilo se pesama i ideja i hteli smo da većinu toga stavimo na album i tako zatvorimo to poglavlje. Ipak, ima nekih pesama koje nismo stavili, neke ideje nismo završili. Bilo je i pesama za koje smo bili sigurni da ćemo staviti na ploču, ali, ipak, nismo. Uglavnom, išli smo, kao i obično, da zaokružimo jedan koncept, jednu fazu, bez obzira bilo to pola sata ili sat muzike”, objašnjava Kolja.

Na novom albumu Kolja iznenađuje komponovanjem muzike na stihove velikog srpskog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja (1833-1904) – “Ala je lep ovaj svet”, “Oj, duledu”, “Kad sam na svet ovaj pao (Đulići uveoci XLV)” i “Sad je već velika”.

“Kupio sam, davno, sinu par slikovnica sa Zmajevim pesmama i shvatio sam da je on, bez obzira što ga zovu pesnikom za decu ili dečjim pesnikom, vrlo ozbiljan, tragičan i dubok, stihotvorac. Onda sam te slikovnice stavio na klavir i polako tražio melodije…”, kaže Kolja. 

Na albumu su učestvovali svirački: gitara i vokal Nikola Pejaković Kolja,  gitara, bas, perkusije, prateći vokal Voja Aralica, klavir, orgulje, prateći vokal Ivan Aleksijević, kontrabas, prateći vokal Milan Pavković (1,4,6,7,8,9,10,12,13,14,15,19), bubnjevi Marko Kuzmanović (4,9,12,13,14,15), Dejan Momčilović (16,17) i Miloš Grbatinić (1,6,7,8), bas Nikola Usanović (16,17), preteći vokali Sanja Bogosavljević (7,8,14,15), Ivana Vladović (7,8,14,15), Aleksandra Bjelić Aleksijević (1,6) i Dado Gajić (16,17), violine, prateći vokal Sanja Đuričić (9,10,12), truba, trombon Miloš Nikolić (7,15), tenor saksofon Aleksandar Petković (7,15), violina Aleksandra Klenkovski (2,11,18), violina II Martina Dimić Radovanović (2,11,18), viola Tamara Marinković Tomić (2,11,18) i violončelo Katarina Stanković (2,11,18).

Aranžmane, miks i produkciju potpisuje Vojislav Aralica, a snimanje i digitalnu obradu Sanja Đuričić, u Studio “Siena”, Beograd. Album je sniman i u studiju “Koka” u Pančevu, sa snimateljem Tomislavom Vagnerom (2,11,18).
Aranžman Ivan Aleksijević (2,11,18).
 
Dizajner omota je Saša Vasić, a fotograf Nebojša Babić.

“Kada se presavije tabak, ‘4 prsta’ su jedno sofisticirano, a u isto vreme i agresivno remek-delo, koje – bez imalo zastajkivanja, bez imalo milosti prema utučenom okruženju i bez imalo želje da britkost otupi – svojoj publici predstavlja tvrdokornu stvarnost na okrutno-komičarski način, stvarajući od nje jednu prelepu, vanvremensku i božanstveno-šarenu stranu crnila” – Nikola Krstić, Balkanrock. 8/10
“Četvrti album Nikole Pejakovića Kolje čini se njegovim najzaokruženijim, najličnijim i najzrelijim izdanjem do sada. Podržan vanserijskim muzičarima koji je okarakterisao kao “ubice za instrumentima i dušama u grudima”, Kolja nam je podario, čini se, do sada najveći deo svoje duše, svojih promišljanja, svog humora, svetlog i tamnog sveta…” – Marija M Karan, Headliner.
“Generalno kreativno hiperaktivna osoba, i ovaj put je ispostavio sjajan album. Ovako na prvu kada vam kažem da album ima 19 pjesama i nešto više od sat vremena muzike, možda može malo da vas odbije, ali vjerujte mi; ovo je suvo zlato iskovano u formi bluza, džeza sa primjesama rokenrola” – Aleksandar Saradžić, Treći svijet.
 
Kolja nas je obogatio za 19 novih pesama potpune intime koje gađaju direktno u dušu” – Teodora Janković, Pris.