ELDORADO

ELDORADO

Rokenrol supergrupa Eldorado objavila je u oktobru 2013. godine dugoočekivani CD album prvenac „Eldorado“, čija je koncertna promocija 30. novembra u Domu omladine Beograda.

„Eldorado“ CD album, koji objavljuje promoterska kuća Long Play, dobija se isključivo uz kupljenu ulaznicu za beogradski koncert koja košta 800 dinara na blagajni DOB-a i u prodavnici Jugoton (Nušićeva 27).

„CD je memorabilija za sve koji budu prisustvovali premijeri ovog novog beogradskog rokenrol spektakla. Uz kartu za koncert dobijaće se ekskluzivni, numerisani CD, koji su potpisali svi članovi benda“, kaže Petrović, autor, pevač i gitarista Eldorada, inače nekadašnji član kultnog sastava Heroji, poznat i kao režiser filmova „Zemlja istine, ljubavi i slobode, „Agi i Ema“…

Beogradska supergrupa Eldorado, koju čine i basista Zdenko Kolar (Idoli, Vlada Divljan, Zona B), gitarista Dušan Duda Bezuha (Tilt, Zona B, Đorđe Balašević) i bubnjar Dušan Ristić-Rista (Zona B), izvodi Petrovićeve autorske pesme na srpskom jeziku. To treba posebno istaći, jer su na šest albuma beogradskih bluzera Zone B i na tri albuma Petrovićevog amerikana projekta “Mylutin” bili zastupljeni samo tekstovi na engleskom.

„‘Eldorado’ je stari film Hauarda Houksa. To je priča o poslednjim od nezavisnih koje se skupe da obave neki posao…“, objašnjava Petrović naziv benda koji se publici u Srbiji i regionu prvi put predstavio krajem septembra singl/spotom „Puž“ (produkcija Red & Blue Studio).

Kako je nastao bend i njegov album prvenac možete pogledati i u kratkom rokumentarcu u produkciji Red & Blue Studio:

Kada se na jednom poslu spoje stari „revolveraši“ kao što su: Petrović, Kolar, Bezuha i Ristić, izvesno je da će nastati gužva u gradu. U ovom slučaju to je album “Eldorado”. Pedeset i jedan minut starinske rok svirke uklopljene u jedanaest pesama Milutina Petrovića. Nekoliko hitova na prvo slušanje, nekoliko „radijskih“ sentiš melodija, par epskih pro-rock zahvata sa Dudinim soloima.

No fillers, just killers album.

Tu je i ponovo snimljen Milutinov hit iz osamdesetih „Kiza rok“, s tim da se sada Kiza obratio naciji još jednom strofom koja se bavi današnjicom… Takođe bend je snimio i obradu „When Your Dream Lover Die“ Townesa Van Zandta, kao svojevrsnu posvetu ovom velikom rok pesniku.

Sem što je iz ormana izvadio svoju staru Les Poul gitaru iz sedamdesetih, Duda Bezuha je i producirao ovaj album i to na način kako su to nekada radile velike grupe – bend se dugo pripremao, glancajući pesme i aranžmane, a onda za samo nekoliko dana snimio svih 12 pesama.

Grupa “Eldorado” je za slušaoce pripremila ortodoksanu, iskusnu, iskrenu i majstorsku rokenrol svirku uklopljenu u jake autorske komade kakve su nove Milutinove pesme.

„Karijeru sam počeo snimivši jedan veliki album – ‘Odbrana i poslednji dani’… Sada, posle tolikih decenija sviranja, imam vremena da radim samo na onim stvarima do kojih mi je zaista stalo. Mislim da smo na ovom albumu stvarno pronašli Eldorado“, tvrdi Zdenko Kolar.

„Mi smo u godinama kada umetnici više nemaju razloga da prave bilo kakve kompromise. Eldorado je zato baziran na totalno iskrenoj svirci… Nešto što je danas sve teže naći“, kaže Duda Bezuha.

„Zvukom Eldorada sam se maksimalno približio svim onim ličnim tinejdžerskim fiksacijama… Ono kada pustiš muziku u svojoj sobi pa sviraš „air guitar“… Zeppelini, Deep Purple i sve to…“, dodao je Milutin.

„Ovo je prava beogradska priča. Takođe i generacijska, ali pre svega ozbiljna priča mog grada“, zaključak je Dušana Ristića.

Producent albuma je Duda Bezuha, a snimatelji Nikola Panić i Katarina Kolar. Gosti: hemondista Srboljub Mladenović, prekusionista Fergal McKevitt, prateći glasovi Marina Krnić, Višnja Begović i Marina Bošković. Snimljeno u studiju Visoke škole elektrotehnike i računarstva Višer. Postprodukcija u Beogradu Fergal McKevitt i Duda Bezuha, postprodukcija u Njujorku Erik Woltersdorf. Eldorado je ujedno diplomski rad Katarine Kolar na Višeru, kod profesora Dragana Novkovića. Eldorado je pripreman od decembra 2012. do aprila 2013. godine u studijima Nenada Krnića na Žuburi. Dosnimavanje, miks i prostprodukcija u Bezuha studijima, maj i jun 2013. godine. Art direction Eldorada Nenad Krnić.