Alternativni rok sastav Dingospo Dali objavio je debitantski album “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” za promotersku kuću Long Play. CD je zvanično izašao 30. novembra 2017. godine.

“Ime albuma je intimno i iskreno. Za nas taj album zaista predstavlja neki drugi svet. Samo dok verujemo da ovaj, ne tako prijatan svet u kome živimo može da dobije neku drugu dimenziju kroz muziku, kreativnost, umetnost u bilo kom vidu, tek tada možemo tu umetnost i da ostvarimo. Ta poruka se može izvuči ne samo iz pesme ‘Drugi svet’ već i iz celog albuma. Otuda i naziv albuma”, objašnjava pevačica Sandra Grubić.

http://phonofile.link/sve-dok-mislim-da-je-ovo-drugi-svet-1

Dingospo Dali je alternativni rok sastav osnovan 2011. godine u Beogradu. Već sa prvom pesmom “Pelin” našli su se na “Bigz komplikaciji”, sa pesmama bendova koji stvaraju u BIGZ-u (radnom prostoru brojnih beogradskih muzičara), a potom se pesma “Ona” pojavila na “Femikseti 2014”, kompilaciji ženskog muzičkog stvaralaštva sa Balkana.

“Sedeli smo u studiju kod Petrovića u BIGZ-u davne 2011. godine, i morali smo da smislimo ime za prvu svirku. Prvobitna ideja je bila da se zovemo samo Dingospo, ali dok smo sedeli okruženi ogromnim posterom Salvadora Dalija, tome smo dodali i nastavak Dali. Malo smo se smejali, malo smo bili ozbiljni, ali na kraju smo se složili da taj naziv ipak ostane. Sigurno se tu može izvuci neka avangardna poruka kombinujući ideje Salvadora Dali sa Dingospo, što u prevodu sa uličnog znači “gospodin”. Šta god da se krije u nazivu, naše je i rado prihvatamo”, objašnjava Grubić.

Na početku svog rada Dingospo Dali je učestvovao na mnogim demo festivalima na kojima su ostvarili značajne rezultate: finale Demo Mastersa, finale BDFL-a, finale Barfa 2014., Jelen Demo fest Banjaluka (finale), Palilulska Olimpijada kulture (drugo mesto) i Festival Omladina Subotica (treće mesto). Najznačajnija je bila pobeda 2015. godine na prvom televizijskom takmičenju neafirmisanih bendova Bunt Rok Masters.

Tokom godina, vođen raznim uticajima bendova uglavnom mračnijeg zvuka, Dingospo Dali je na autentičan način spojio gruv i ritmičnost sa nežnošću i melodičnošću, što se naposletku može čuti u 12 pesama albuma “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” (sa kog su se još ranije pojavili spotovi “Sa krova”, “Ona”, “Ne pitaj se” i “Pelin”).

“Svaka pesma ima posebnu tematiku. Neke su malo progresivnije, neke su blaže. Ima dosta različitih boja, tonova, melodija. Svi mi članovi benda se dosta razlikujemo pa se u određenim pesmama može i osetiti taj haos u sudaru energija. Na prvo slušanje može biti vrlo neobično i haotično, pa je naš savet za one koji žele da čuju, da se posvete albumu kod kuće dok su sami, ili na slušalicama u prevozu ili kolima kako bi se uhvatila suština, jer mislimo da album nije baš za slušanje u pozadini dok se ispija kafa sa društvom ili u kaficu. A ako već mora nešto da se pije neka to bude pivo hehe. To je neki šturi putokaz za album, a pesme će već same sve reći”, kaže Grubić.

Album “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” snimili su pevačica Sandra Grubić, bubnjar Nikola Vidojević, basista Nemanja Bulatović i gitaristi Nikola Mišić i Miloš Kasalović (umesto njega odnedavno je u bendu Marko Mićanović).

Svu muziku i aranžmane potpisuje Dingospo Dali, a stihove Sandra Grubić, izuzev “Staklene oči”, “Možda on i ne postoji” i “Pelin” koje potpisuje Nemanja Bulatović. Gitaristi u pesmama “Ne pitaj se” i “Ona” bili su Vladimir Vušović i Stefan Savić. Učesnici u stvaranju pojedinih pesama su bili Vladimir Vušović (“Senka”), Danilo Leković i Stefan Savić.

Za snimanje, editing i produkciju bio je zadužen Ivan Petrović (Studio P3-BIGZ), miks Luka Petrović, a master Robert Telčer i Luka Petrović (Studio Šamarčina, Vrbas). Snimanje, editing, miks, master i produkcija u “Ne pitaj se” i “Ona” je Ivan Petrović.

Logo Ivana Posrkača, dizajn omota Stefan Gajić.

CD “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” je u redovnoj prodaji preko prodavnica Dallas shop, Jugoton, Metropolis, Multimedija i Skc Delfi. Album je dostupan na iTunes, Deezer, Spotify i Youtube.