Alternativni bend Dingospo Dali objavio je 29. januara 2020. godine svoj drugi album “O nečemu lepom”, sa deset novih pesama prožetih, kako ističu njegovi članovi, “raznim emocijama, što teškim, što lepim i pozitivnim”. Album koji se pojavio na jutjubu i digitalnim platformama ranije je najavljen singlom i spotom “Slabost”, a objavljuje ga promoterska kuća Long Play.

Album “O nečemu lepom” kupite: https://orcd.co/312rryn

“U album je uloženo puno truda, rada i ljubavi kako bi se od njega napravilo jedno za nas veoma značajno delo. Bilo nam je potrebno puno strpljenja za njegovu realizaciju, samim tim, potrebno je strpljenja i za njegovo preslušavanje. Ko ga nema, neka ne započinje, a ko ga ima, nadamo se da će se na njega i vraćati”, kaže pevačica i autorka stihova Sandra Vidojević.

Na novom albumu Dingospo Dali u pesmi “Kada bih” govore o onome što bismo želeli da uradimo a ne uradimo, “Srce” se, kaže Vidojević, “zaštitnički odnosi prema svojim snovima, željama i svom unutrašnjem svetu”, “Putokaz” govori da ne treba zanemarivati sopstvene instinkte, “40 dana” ukazuje na strpljenje, dok “Hoću da vrisnem” poručuje: “Ne povlačiti se, već uzdići se”.

Pesma “Koga briga je” kroz ironiju prezire ljudsku ravnodušnost, sebičnost i lenjost, “Kao pre” je, prema rečima Vidojević, “pesma o starosti, prijateljstvu i prebrzom vremenu u kojem živimo”, dok je “Teheran” samo “zagonetka u pesmi, simbol neistraženih mesta, neostvarenih želja i nerazjašnjenih misterija…”

Album, inače, udarnički otvara “Slabost”, na koju se porukom nadovezuje “Vidokrug”, specifičan po ritmu i po aranžmanu koji nije sličan nijednoj Dingospo Dali pesmi. Upravo je “Vidokrug” bio glavna inspiracija za naslov albuma “O nečemu lepom”, a Vidojević smisao imena dodatno objašnjava:

“Može biti želja, težnja, spoznaja ili pak samo iluzija o nečemu lepom. Uglavnom je sve od navedenog ili najčešće iluzija. Dokle god postoji i trunčica lepog ili makar težnje za nečim lepim – sve je u redu”.

Beogradski bend, koji pored Sandre Vidojević čine bubnjar Nikola Vidojević, basista Nemanja Bulatović i gitaristi Nikola Mišić i Marko Mićanović, komponovao je deset novih pesama tokom prethodnih nekoliko godina u studiju “Sova” u Bigzu, a snimane su tokom 2019. u studiju “Šamarčina” u Vrbasu, uz pomoć producenta Borisa Mladenovića Bomle, gitariste Jarbola i Škrtica, koji je album kompletno snimao i miksao.

“Mi smo prezadovoljni. Bomla je čovek sa puno iskustva koji je prozreo naše ciljeve i pripitomio nas baš onoliko koliko je bilo potrebno da se sve što smo zamislili sprovede u delo. Našu muziku je definisao je kao ‘herojski grandž’ i naučio nas da se prema njoj odnosimo u skladu sa tim ‘žanrom’. Tih desetak dana praktično smo živeli zajedno u studiju u Vrbasu i ostvarili sa Bomlom savršenu saradnju, verujemo da ćemo ponovo sarađivati”, kaže Vidojević.

Master albuma je rađen u Mastering studiju u Londonu (Doktor Mix). Dizajn je radila Myllen Nićić, grafička dizajnerka i ilustratorka. Dingospo Dali je prvi album “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” objavio 2017. godine za Long Play.

“… Celokupan (je) utisak da smo kao rezultat… dobili dostojnog naslednika debi albuma benda Dingospo Dali”, – Andrea Ambruš, Balkanrock.

“…Album je zapravo i više nego odličan spoj muzike, svojevrsne poezije i likovnog stvaralaštva. I kad ga sagledate iz tog ugla i kao jednu celinu normalno je da je osećaj i više nego lep” – Exxxperiment.

“Duboki, teški gitarski rifovi, mračnija, anksiozna atmosfera i nadahnuta lirika dominiraju u ovih 46 minuta koliko traje O nečemu lepom.Drugi album talentovane beogradske postave koja stvara pod firmom Dingospo Dali me je, naprosto, oduševio” – Nemanja Nešković, www.beforeafter.rs.

 

Vodič kroz album “O nečemu lepom”.

  1. Slabost.

U aprilu 2019. izašao je spot za pesmu Slabost koji je kompletno snimao i montirao Daniel Girizd Stavro. Reakcije na spot i pesmu bile su veoma pozitivne, što je prilično ohrabrujuće kad je takav tip singla u pitanju, prema tome, rešili smo da upravo Slabost udarnički i otvori album.

  1. Vidokrug.

Specifična po ritmu i po aranžmanu koji nije sličan nijednoj našoj pesmi. Takođe je i glavna inspiracija za naslov albuma “O nečemu lepom”, jedna je od starijih pesama sa albuma, i svojom porukom možda najbolje može da se nadoveže na Slabost.

  1. Koga briga je

Pesma kroz ironiju očigledno prezire ljudsku ravnodušnost, sebičnost i lenjost. 

  1. Kada bih

Ono što bismo želeli da uradimo- ne uradimo, ono što bismo rekli ne kažemo… 

I tako u krug…

  1. Teheran

Glavni grad Irana. Taj grad je samo zagonetka u pesmi. Simbol neistraženih mesta, neostvarenih želja i nerazjašnjenih misterija…

  1. Kao pre

Pesma o starosti, prijateljstvu i prebrzom vremenu u kojem živimo. Prilično nostalgična, setna, možda za nas i najemotivnija pesma na albumu.

  1. Srce

Pesma koja se zaštitnički odnosi prema svojim snovima, željama i svom unutrašnjem svetu.

  1. Putokaz

…U tom svetu- ne zanemarivati sopstvene instinkte. Oni uglavnom navedu na pravi put.

  1. Hoću da vrisnem

Ne povlačiti se, već uzdići se. I neka bude glasno…

  1. 40 dana

Strpljenje… I dočekaćemo…