Bajaga i Instruktori

DALJINA, DIM I PRAŠINA/VODIČ KROZ SNOVE

Bajaga i Instruktori objavili su dugoočekivani novi album „Daljina, dim i prašina“ 6. juna na zaista poseban način – CD sa osam novih pesama i dva bonusa pojavljuje se u paketu sa prvom zbirkom poezije u karijeri Momčila Bajagića, „Vodič kroz snove“.

Zahvaljujući Kompaniji Novosti, Bajagin novi CD + ćirilična verzija knjige mogu se kupiti na kioscima i drugim prodajnim mestima u Srbiji za samo 450 dinara, u Crnoj Gori cena je pet evra, odnosno deset konvertibilnih maraka u Republici Srpskoj.

“Bila mi je davnašnja želja da negde na jednom mestu sakupim po svom izboru najbolje pesme, a sjajno se pogodilo da to bude uz novi album”, objašnjava Bajaga. “Dugo već dobro sarađujem sa Novostima, imaju zaista fenomenalnu izdavačku delatnost. Drago mi je da smo uspeli da izađemo sa popularnom cenom u vreme krize. Ljudi za 450 dinara dobijaju knjigu, a mislim da je velika stvar što za iste pare dobijaju i novi CD. U Srbiji možda ima još deset radnji koje prodaju diskove. Preko Novosti knjiga i disk idu u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj na 18.000 prodajnih mesta. To je najbolji način da se stigne do svih”.

CD „Daljina, dim i prašina“ i ćiriličnu verziju zbirke „Vodič kroz snove“ za ostatak bivše Jugoslavije objavio je potom zagrebački Dallas Records.

Knjiga pevana 30 godina

„Vodič kroz snove“ je prva zbirka poezije Momčila Bajagića-Bajage, i sadrži sedamdesetak pesama koje je napisao i snimio od prvog samostalnog albuma „Pozitivna geografija“ (1984) do novog „Daljina, dim i prašina“ (2012). Uz to, knjiga donosi i nekoliko pesama koje je Bajaga pisao za druge izvođače, poput Zdravka Čolića, ili ih je snimio još dok je bio u Ribljoj Čorbi.

“Prilikom odabira išao sam rezonom da uzmem pesme za koje mislim da su najbolje ispale. Nisam stavljao obrade kao što je ‘Vidi šta sam ti uradio’ od pesme ‘Mama’, ‘Da li da odem ili ne’, niti pesmu ‘Jahači magle’, jer ma koliko dobro zvuči kad je čuješ, glupo je da piše na papiru ‘bam, bam, bam…’ Odlučio sam da zbirka bude presek čitave karijere, pesme koje su meni značajne. I kad ih pogledaš na papiru da izgledaju kao pesme pisane baš za knjigu”, ističe Bajaga.

„Vodič kroz snove“ na 126 strana uz pesme sadrži brojne fotografije Bajage i njegovog benda, belešku o autoru, kao i predgovore, odnosno pogovore iz pera uticajnog novinara i publiciste Petra Pece Popovića, dramskog pisca Dušana Kovačevića i književnog kritičara Aleksandra Jerkova.

Autor fotografije na koricama je Nebojša Babić. U knjizi su korištene pored Babićevih i fotografije Zorice Bajin-Đukanović, Goranke Matić, Dunje Dopsaj i Aleksandra Zeca. Za dizajn knjige je zaslužan Vuk Popadić. Izdavač ćirilične verzije knjige „Vodič kroz snove“ za područja Srbije, Crne Gore i Republike Srpske je Kompanija Novosti, čiji je generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Manojlo Vukotić. Izvršni direktor izdavačke delatnosti Kompanije Novosti je Aleksandar Backović, a urednik knjige Milomir Kragović.

“Dugo smo svi razmišljali o tome kako da bude naslov zbirke. Bilo mi je teže da nađem naslov za zbirku nego da nađem naslov za album”, priznaje Bajaga. “’Daljina, dim i prašina’ sama fura da je naslov albuma, a kad je reč o knjizi trebalo je 30 godina pisanja staviti u naslov. Na kraju, kad čitaš moje pesme vidiš da je ‘Vodič kroz snove’ objektivno najbolji naslov. Imao sam dužu verziju ‘Vodič kroz snove i javu’, ali je moj prijatelj Duško Kovačević sugerisao da ipak bude kraće ‘Vodič kroz snove’. Mislim da je bio potpuno u pravu”.

Album „Daljina, dim i prašina“ je urađen „na drva“ s novom tehnologijom, kako kaže Bajaga.

Sedam godina od poslednjeg „Šou počinje u ponoć“ (2005), Bajaga i Instruktori konačno su 6. juna objavili u javnosti nestrpljivo iščekivani novi CD album „Daljina, dim i prašina“, čiji su izdavači menadžment benda, promoterska kuća Long Play i Kompanija Novosti.

“Ovo je možda prvi put u životu da nisam imao pritisak da završim album brzo. Radili smo ga skoro dve godine, naravno ne non-stop u studiju, već smo ulazili povremeno, a u međuvremenu smo imali dosta koncerata. Da je moglo brže, snimili bismo album brže, ali mnogo je bitnije da bude dobar nego da bude brzo. ‘Daljina, dim i prašina’ je album koji sam možda sa najmanjim opterećenjem radio, u smislu da mora na leto ili pred Novu godinu”, kaže Bajaga.

Novi album je najpre još jesenas najavljen radijskim singlom i spotom „Ako treba da je kraj“, moćnom rok baladom koja je do danas prešla 500.000 poseta na jutjubu. Spot je mlada rediteljka Tea Lukač inovativno i smelo snimila iz samo jednog kadra u jesenjoj beogradskoj noći, sa članovima benda, glumicom Marijom Bergam i plesačima.

U aprilu usledio je drugi najavni singl/spot „Vreme“, čvrsta rok stvar sa socijalno-ekološki angažovanim stihovima, koja nekoliko nedelja drži čelo top lista „Diskomer” radija Studio B, emisije „Jelen top 10“ na Radio-televiziji Srbije i radija Beograd 202. Vizuelno moćni spot, apokaliptičnog ugođaja, delo je režisera Čareta Batinovića i producentkinje Marčele Zanki iz splitske kuće Urban jungle.

Album otvara naslovna pesma „Daljina, dim i prašina“ kroz koju zvone akustične gitare, a dodatni ugođaj donose gudači, za koje je aranžman napisao čuveni Kornelije Bata Kovač, producent prva dva albuma Bajage i Instruktora. Sledi poletna soul stvar „Suza obojena“ raspoloženom duvačkom sekcijom i pratećim ženskim vokalima, dok „Mala uska haljina“ ponovo otkriva dobro poznatu Bajaginu strast ka džezu. Posle „Vremena“ i „Ako treba da je kraj“ stiže se do „Starog puta za Novi Sad“, bluzinog Bajaginog podsećanja na muzičko odrastanje u Zemunu i Novom Beogradu. „Od sumraka do svitanja“ je poletni gitarski pop-rok, a najduža pesma u diskografiji Bajage i Instruktora sa svojih čak 8:22 trajanja je lagana latino-džez „Još jednom“. Kao bonus se na kraju diska nalaze „Još jednom“ u kraćoj “radio edit” verziji i nekoliko godina star hit „Bežiš od mene ljubavi“.

Autor svih pesama je Bajaga, koji je uz pevanje svirao električne i akustične gitare, i prvi put je u karijeri snimio usnu harmoniku u čak dve pesme. Producent je Vojislav Aralica, koji je bio zadužen i za aranžmane, a svirao je i gitaru, bas i klavijature.

„Bila je svesna odluka u početku da radimo sve ‘na drva’. Da radimo živi bubanj, akustične i električne gitare, pojačala sa lampama, uz što manje procesora i digitalije. Mislim da je to bila ispravna odluka. Kada radiš ‘na drva’ ostavlja ti se mogućnost da ugradiš više emocija, nego kad radiš sve elektronski. Ovako ti je samo bitno da li imaš ton u prstu. Meni Miloševa truba u pesmi ‘Još jednom’ tako dobro zvuči, ima dobar, mekan zvuk, da imam utisak da je napunjena ćarapom! To ne možeš da dobiješ na sintisajzeru“, objašnjava Bajaga.

Instruktori su basista Miroslav Cvetković-Cvele, klavijaturista Aleksandar Lokner, Čika Milenković zadužen za prateće vokale i akustičnu gitaru, bubnjar Žeda Macura i gitarista Marko Nješić-Kiša.

Gosti na albumu su: truba, trombon i fligel horna Miloš Nikolić, saksofon Nikola Demonja, bubnjari Dejan Momčilović, Marko Kuzmanović i Igor Malešević, perkusionista Aleksandar Radojičić, klavijaturista Ivan Aleksijević, slajd gitarista Davor Rodik i gitarista Nikola Vranjković. Prateći vokali su bili Nevena Filipović, Bojana Rašić, Jadranka Kristof, Darija Hodnik, Ivana Šabraja, Dragan Brnaš i Vladimir Pavelić. Gudačice „Strings of Life“ su Hemnalina Mirešković, Aleksandra Klenkovski, Milica Mihailović i Ana Dulović.

Dizajn omota albuma je uradio Vuk Popadić, a fotografiju na naslovnoj strani Čare Batinović.