Čovek bez sluha

Zip Line (Singl)

Pank rok bend Čovek bez sluha (ČBS) objavio je 29. septembra 2020. godine singl „Zip Line“ (Ziplajn), posvećen borbi protiv depresije, kog prati vizuelno upečatljivi spot urađen u fazonu stripa. Pesma će se naći kao bonus na predstojećem vinilnom izdanju aktuelnog ČBS albuma „Stanimo u gard“ (2018).

Singl „Zip Line“ možete kupiti preko digitalnih platformi:

„Želeo sam da ČBS kao bend, kako drugačije nego pesmom, doprinese buđenju entuzijazma i elana kod svih koje je ova nezaboravna godina učinila tužnim, uplašenim i bespomoćnim. Jako bih voleo da grešim, ali mislim da prisustvujemo kraju sveta kakvim smo ga do sada poznavali. Vreme je da se svi otreznimo, pregrupišemo i napravimo strategiju za to novo, neizvesno, sutra“, kaže autor pesme i frontmen ČBS Miki Radojević.

Naslov pesme „Zip Line“ dolazi od popularnog sportsko-rekreativnog spuštanja sajlom između dve visinske tačke, a Radojević kaže da kao tekstopisac voli da upotrebljava žargonske termine: „Sa ziplajnom imam ogromno iskustvo. Imamo ga svi zapravo! Metaforički gledano, spuštamo se niz njega svakog dana, čini mi se sve vrtoglavije i ekstremnije“.

Radojević je producent i reditelj „stripovski“ obojenog spota, urađenog samo iz jednog dugačkog kadra. Za postprodukciju bio je zadužen Milan Savić, kameru Miloš Marković, za saobraćaj spota bio je odgovoran asistent režije Pavle Jozić, a šminku Saša Srdić.

„Na prvom mestu veliki sam ljubitelj stripova, pa sam hteo da vizuelni oblik pesme bude dopadljiv mlađoj generaciji i možda ih nagovori da malo siđu sa Instagrama i eventualno otkriju da i umetnost može biti jako zabavna. Primera radi, iza jednog Betmena se ne krije samo dobar logo za majicu, već i neverovatno inspirativna priča. Čitajte stripove, super su…makar i u pdf obliku“, poručuje Miki.

ČBS je zbog svega što se dešavalo od početka godine sa pandemijom Kovid-19 odlučio da stavi na čekanje planirani „oficijalni best of – live album“, snimljen prošle godine u matičnom Kragujevcu, odlučivši sa izdavačkom kućom Long Play da “Zip Line” uvrsti kao dodatak na budućem vinilu albuma „Stanimo u gard“ (izdavač Long Play).