Dve godine od internacionalno hvaljenog “Silk and Stone”, Amira Medunjanin predstavlja “Damar”, album u čijem stvaranju je iznova posegla za žilom kucavicom bosanske muzike – sevdahom, ali i drugim vrednim pesmama predaka s ovih prostora, dajući im novim aranžmanima neke nove obrise i boje. 

Sa “Damarom” Amira je prvi put u svoju muzičku paletu uvrstila i par novih, autorskih kompozicija. Jedna od njih, “Pjevat ćemo šta nam srce zna”, odabrana je kao prvi singl sa albuma. Stihove i muziku za tu pesmu napisao je Damir Imamović, još jedan cenjeni muzičar Sarajlija. Aranžman potpisuje Amira sa vrsnim džez gitaristom Antom Gelom. Druga je naslovna “Damar”, koju potpisuju gitarista Boško Jović (muzika) i Marija Karaula Krznarić (stihovi). Aranžman je Amire i pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

“Pjesma me mora pomjeriti, na neki način dotaknuti. Kad se to dogodi, tek tada postajemo jedno i tek tada sam je spremna iznijeti…”, kaže Amira.

Pesme čežnje su intimne i tako bi ih trebao čuti onaj koji sluša. Amira to zna. O pjesmama koje evociraju uzvišenu ljubav i melanholiju, sevdalinkama, učila je od majke. I takva je muzika oblik krika, borbe za bolji svet, baš kao što su američki muzičari koristili bluz. 

Srce sevdaha. Emocija. Damar.

“Duša je lajt motiv većine tradicionalnih pjesama zapadnog Balkana, i niko to ne prepoznaje bolje nego Amira. Snimak za snimkom, album za albumom, ona traga za iščezlom osjećajnosti u svakoj pjesmi koju pjeva. Odabir je uvijek izvrstan, pjesme savršeno pristaju njenom izričaju kao da su pisane za nju, a ne u neko davno vrijeme, u nekom drugom stoljeću”, ističe pisac Aleksandar Hemon.

U devet pesama “Damara” Amiru prate vrsni saradnici: gitaristi Ante Gelo i Boško Jović, kontrabasista Zvonimir Šestak i pijanista Bojan Zulfikarpašić. Album je snimljen u svetski prestižnim Real World Studios u Engleskoj. 

“Nismo mogli zamisliti ugodnije, mirnije i ljepše mjesto za stvaranje… na samo satak vremena od Stonhendža… Tišina nam je bila krucijalan saveznik. Počeli smo u martu, a u aprilu, na moj rođendan, uradili posljednje snimke.. kud’ će mi bolji poklon!”, kaže Amira.

Producenti albuma su Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić. Dizajn i fotografija albuma Ideologija, Sarajevo. www.ideologija.ba

CD “Damar” objavili su uporedo promoterska kuća Long Play iz Beograda i Aquarius Records iz Zagreba, a u svetu World Village/PIAS.

CD “Damar” se može kupiti u prodavnicama Jugoton (Nušićeva 27), Metropolis (Makedonska 21), Dallas Music Shop (Sremska 2) i knjižarama Delfi.