SOCIAL

LongPlay na Facebook-uLongPlay na YouTube-uLongPlay na Twitter-uLongPlay na Instagram-u

IZVOĐAČI

VESTI - Arhiva

Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |   »


Sutra počinje Todo Mundo

23/8/2017

Šesti World music festival Todo Mundo otvoriće u četvrtak uveče u Beogradu mađarski sastav Viktória Havay and Fakutya, a posetioci će narednih dana moći besplatno da uživaju i u nastupima harmonikaša Lelo Nika, kontrabasiste Nenada Vasilića i gitariste Vlatka Stefanovskog.
 
Prvobitno planiran za Tašmajdanski park, nastup Viktoria Havay and Fakutya 24. avgusta (20:30) prebačen je na letnju pozornicu ispred palilulskog Centra za kulturu “Vlada Divljan”, jer je to prostor koji više odgovara njihovim plesačima. 
 
Viktória Havay and Fakutya, koji izvode muziku Čango Mađara, manjine sa zapada Rumunije, koja je zbog tolike udaljenosti od matice zadržala melodije u njihovom najizvornijem obliku, u četvrtak će od 16:30 održati i kratki besplatni, showcase nastup ispred zgrade Radio Beograda u Makedonskoj ulici, uz podršku Radio Beograda 202. 
 
Na svom prvom nastupu u Beogradu nakon mnogo godina 25. avgusta (21:00) u Tašmajdanskom parku, Lelo Nika će u duetima, sa Aleksandrom Krčmar Ćulibrk (violina) i Bogdanom Rankovićem (klarinet), izvoditi izvorne rumunske, srpske, švedske, romske melodije, kao i nekoliko sopstvenih kompozicija.
 
U Tašmajdanskom parku 26. avgusta (21:00) Nenad Vasilić će nastupiti u triju sa Markom Živadinovićem (harmonika) i Andrejem Prozorovim (saksofon), a ovom prilikom biće mu uručena nagrada »Vojin Mališa Draškoci«, koju već nekoliko godina dodeljuje World Music asocijacija Srbije (WMAS). 
 
Završne večeri Todo Munda 28. avgusta (21:00) u Tašmajdanskom parku solo koncert će održati legendarni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, koji će pokušati da povede publiku "na zanimljivo muzičko putovanje, samo uz pomoć elektro-akustične gitare i nekoliko pedala". (Vlatkov nastup je iz tehničkih razloga prebačen sa 27. na 28. avgust.)
 
Festival Todo Mundo će biti održan uz podršku Centra za kulturu “Vlada Divljan” i u saradnji sa 
Gradskom opštinom Palilula i Open Air Cinema, u organizaciji promoterske kuće Longplay i Udruženja 
»Ring Ring«.
 
Program festivala:
24.08. u 20.30
Viktória Havay and Fakutya (Mađarska) (uz podršku Instituta Balaši Kolegijum Hungarikum), Centar za 
kulturu “Vlada Divljan”
 
25.08. u 21.00
Lelo Nika sa Aleksandrom Krčmar Ćulibrk i Bogdanom Rankovićem, Tašmajdanski park
 
26.08. u 21.00
Nenad Vasilić Trio (Srbija/Ukrajina/Austrija) (uz podršku Austrijskog kulturnog foruma), Tašmajdanski 
park
 
28.08. u 21.00
Vlatko Stefanovski (Makedonija), Tašmajdanski park

Na šestom Todo Mundo festivalu - Stefanovski, Lelo Nika, Vasilić...

17/8/2017

World music festival Todo Mundo, na kome će nastupiti gitarista Vlatko Stefanovski, harmonikaš Lelo Nika, kontrabasista Nenad Vasilić i drugi, biće održan od 24. do 28. avgusta u Tašmajdanskom parku u Beogradu, uz slobodan ulaz za posetioce.
 
Šesti Todo Mundo otvara 24. avgusta (20:30) nastup mađarskog sastava Viktória Havay and Fakutya, koji izvodi muziku mađarske manjine Čangoš u Moldaviji, a pratiće ih i grupa plesača. Nastup ovog sastava omogućila je podrška Instituta Balaši Kolegijum Hungarikum.
 
Na svom prvom nastupu u Beogradu nakon mnogo godina 25. avgusta (21:00), Lelo Nika će predstaviti program sa dvoje violinista, Aleksandrom Krčmar Ćulibrk i Bogdan Ranković, klarinetista i frulaš iz Novog Sada, izvodeći izvorne rumunske, srpske, švedske, romske melodije, kao i nekoliko sopstvenih kompozicija.
 
U Tašmajdanskom parku 26. avgusta (21:00) Nenad Vasilić će nastupiti u triju sa Markom Živadinovićem (harmonika) i Andrejem Prozorovim (saksofon), a ovom prilikom biće mu uručena nagrada »Vojin Mališa Draškoci«, koju već nekoliko godina dodeljuje World Music asocijacija Srbije (WMAS). Nenad Vasilić Trio nastupa uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Dodelom nagrade Vasiliću i ovim programom festival i WMAS žele da ukažu počast našim muzičarima koji žive i rade van Srbije, ali ne zaboravljaju odakle su pošli i odakle crpe inspiraciju, a Vasilić i Nika su samo dvojica u plejadi naših sjajnih umetnika koji ovde dolaze tek povremeno. 
 
Završne večeri Todo Munda 28. avgusta (21:00) u Tašmajdanskom parku solo koncert će održati legendarni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, koji će pokušati da povede publiku "na zanimljivo muzičko putovanje, samo uz pomoć elektro-akustične gitare i nekoliko pedala".
 
U slučaju kiše, koncerti će biti održani u Centru za kulturu »Vlada Divljan«. 
 
Festival Todo Mundo će biti održan uz podršku Centra za kulturu "Vlada Divljan" i u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula i Open Air Cinema, u organizaciji promoterske kuće Longplay i Udruženja »Ring Ring«.
 
Jedan od najmlađih muzičkih žanrova – world music – u proteklih 20 godina je osvojio ceo svet, a odomaćio se i u Srbiji. Među tri prestonička festivala koji predstavljaju svetsku muziku je i world music festival »Todo Mundo«. Iako postoji tek od 2012. godine, ova manifestacija je obuhvatila široki spektar stilova i izvođača. Ovogodišnje, 6. izdanje se odvija u izmenjenom terminu i na novoj lokaciji u gradu – na bini u Tašmajdanskom parku.
 
 
Program festivala:
24.08. u 20.30
Viktória Havay and Fakutya (Mađarska) (uz podršku Instituta Balaši Kolegijum Hungarikum)
25.08. u 21.00
Lelo Nika sa Aleksandrom Krčmar Ćulibrk i Bogdanom Rankovićem
26.08. u 21.00
Nenad Vasilić Trio (Srbija/Ukrajina/Austrija) (uz podršku Austrijskog kulturnog foruma)
28.08. u 21.00
Vlatko Stefanovski (Makedonija)

Odložen Rundek na Nišvilu

13/8/2017

Darko Rundek sviraće u 18. avgusta na Niškoj tvrđavi, pošto je zbog jakog nevremena odložen za juče predviđen njegov nastup u okviru festivala Nišvil. 

"Dragi prijatelji, jučer vrijeme nije htjelo da nastupimo u Nišu. Naš koncert se odgađa za petak, 18.08., na istom mjestu (plato u Tvrđavi) i s istim ulaznicama. Radujemo se drugoj prilici!", poručuje Darko.

Nišvil je juče saopštio da "zbog nevremena koje je tokom večernjih sati pogodilo Niš, treće veče Nišvil jazz festivala nije održano".

Kako se navodi, "olujni udari vetra oštetili su obe bine na Earth/Sky stejdžu. Uprkos naporima organizatora nijedna od njih nije mogla tehnički da se osposobi za bezbedno odvijanje koncerata".

"Procenjeno je da je pametnije da odložimo koncerte nego da rizikujemo da se konstrukcije uruše i povrede publiku ili muzičare", rekao je Ivan Blagojević direktor Nišvila.


 
 
 

Deveti Ex Yu Rock Fest uz Belana, Blažu...

3/8/2017

Deveti Ex Yu Rock festival biće održan, uz nastupe Nene Belana & Fiumens, Prljavog inspektora Blaže i Kljunova, kao i drugih bendova, 10. i 11. avgusta uz slobodan ulaz za posetioce u centru Starčeva, nadomak Pančeva.
 
Na starčevačkom Trgu neolita 10. avgusta (od 21:00) sviraju pančevački rokeri Rezervni plan, Bijelo dugme tribute bend i Neno Belan, autor velikih hitova kultnih Đavola kao što su "Stojin na kantunu", "Pričaj mi o ljubavi", "Ostani uz mene", "Bambina"...
 
Niz solo hitova poput "Sunny Day", "Vino noći" i "Rijeka snova", Belan sa svojim Fiumens nastavlja i nedavnim novim albumom "Sanjaj!", a na Ex Yu Rock Festu 9 posetioci mogu očekivati "energičnu svirku, gomilu pozitivne energije i presjek kompletne karijere".
 
Druge večeri Ex Yu Rock Festa 11. avgusta (21:00) nastupiće rokeri Zemljotres, pankeri Kreativni nered i Prljavi inspektor Blaža koji ističe Starčevo kao mesto u kome je sa Kljunovima "imao neke od najluđih nastupa u karijeri".
 
"Neki su bili toliko autentični da se još prepričavaju medju stanovnicima Starčeva i postaju neka vrsta narodnog predanja. Zato se nadam će ovaj nastup 11. avgusta ući u novu ediciju srpskih bajki i priča za decu", kaže Blaža.
 
Na Ex Yu Rock Festu do sada su svirala velika imena rokenrol scene bivše Jugoslavije kao što su Bajaga i Instruktori, Riblja čorba, Plavi orkestar, Van Gogh, Babe, Atomsko sklonište, Hladno pivo, Pekinška patka, Ritam nereda, Valentino, Psihomodo pop, Bjesovi, Jura Stublić i Film...
 
Deveti Ex Yu Rock Fest biće održan u okviru manifestacije "Dani druženja", čiji su organizatori Dom kulture, Kreativni kulturni klub, sportski klubovi i udruženja građana uz podršku Mesne zajednice Starčevo.
 
http://www.starcevo.org.rs/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=789

Šest godina bez Delče...

24/7/2017

Muzičar i multimedijalni umetnik Milan Delčić-Delča preminuo je na današnji dan pre šest godina.

Delčić (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu "Siđi do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina"...i solo pesmama "Hajde lagano", "S' jezikom u usta"...
 
Sa grupom U škripcu snimio je albume "Godine ljubavi" (1982), "O je!" (1983), mini album "Nove godine" (1983), "Budimo zajedno" (1984) i "Izgleda da mi smo sami" (1990).
 
Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume "Delča i sklekovi" (1994), "S' jezikom u usta" (1994) i "Krenuo sam davno, ne sećam se gde" (2003).
 
Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2007. godine upriličio poseban koncert na kome su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. Živi album sa tog koncerta "Jubilarnih 20 i nešto godina" (2008) objavljen je pod imenom "Delča a i U škripcu". 
 
Poslednja Delčina pjesma "Dobro je" objavljena je na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. a na isti dan naredne godine otkrivena je spomen ploča na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a u beogradskoj opštini Čukarica.
 
Delča je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serije Televizije Beograd "U ime zakona" (1991) i koscenarista televizijskog filma "Ne skreći sa staze" (2003). Pojavljivao se u filmovima "Slatko od snova" (1994) i "Crveni kamion sive boje", kao i u seriji "Otvorena vrata" (1994-1995). 
 
Autor je pozorišnih komada "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago" i "Radmilo gnusni i Radmila pogana" i TV emisije "Dr. Maksimilijan Mrmor". Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije 
Metropolis.


 

Plavi orkestar priprema spektakl sa gostima na Beer Festu!

18/7/2017

Jedna od najpopularnijih grupa sa područja bivše Jugoslavije - Plavi Orkestar priprema veliki spektakl poslednje večeri 15. Belgrade Beer Festa. 
 
Plavi orkestar nastupiće na Ušću u nedelju, 20. avgusta, u okviru aktuelne turneje “Everblue Tour 2017 – Noc Plavog Orkestra”, kada ce sa brojnim gostima prirediti noć za pamćenje. 
 
Aktuelnu turneju bend je započeo polovinom juna, a prvi veliki koncert održaće upravo na Belgrade Beer Festu, gde su na prethodna dva nastupa oborili rekorde po broju posetilaca na Ušću.
 
Zanimljivo je i da se svi koncerti sa aktuelne turneje snimaju audio i video, te da će materijal biti korišćen za prvi live album benda. Zbog toga će njihov nastup ove godine trajati oko dva i po sata, a na glavnoj festivalskoj bini, pridružiće im se i brojni prijatelji, medu kojima su poznati sarajevski umetnik Branko Ðurić-Ðuro, popularni slovenački muzičar Roberto Magnifico, kao i gosti iznenađenja. 

Saradnja Branka Ðurića Ðure i Plavog Orkestra počela je osamdesetih godina kroz kultni sarajevski pokret “New Primitives”. Poznati glumac, komičar i režiser za Plavi Orkestar je, u više navrata, režirao muzičke spotove, dok je frontmen grupe Saša Lošić napisao muziku za Ðurin filmski hit “Kajmak i marmelada”. 
 
Robert Pešut poznat pod umetničkim imenom Roberto Magnifico, jedan je od najboljih slovenačkih muzičara. Na našim prostorima poznat je po brojnim velikim hitovima kao što su “Hir aj kam, hir aj go”, “Samo malo”, te kao autor muzike za film "Montevideo, Bog te video”. Upravo je izdao svoj novi album pod nazivom "Charlatan de Balkan”. Magnifico je jedan od bliskih prijatelja Saše Lošića, sa kojim je imao zajedničke nastupe kroz razne projekte.
 
Plavi Orkestar osnovan je u Sarajevu 1983. godine. U muzičkim enciklopedijama označen je kao jedan od "kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka". Momci iz grupe objavili su osam albuma koji su prodati u više od četiri miliona primeraka na tržištima bivše Jugoslavije i šire. Održali su preko 4.000 koncerata na području Balkana, ali i Švedske, Švajcarske, Nemačke, Poljske, Amerike, Australije i drugih zemalja. 

Nastupi Plavog Orkestra već decenijama spadaju u najatraktivnije i napopularnije koncerte na regionalnoj sceni, a Beograđani i njihovi gosti imaće priliku i zadovoljstvo da uživaju u pravom spektaklu na kome neće izostati nijedan veliki hit, i koji će, sigurni smo, mnogima obeležiti ovo leto.
 

Peca Popović: Budućnost festivala je u ljudima sa vizijom

26/6/2017

Uticajni publicista i rok novinar Petar Peca Popović održao je, u okviru proteklog Arsenal Festa 07, zanimljivo i poučno predavanje o istoriji svetskih i domaćih rok festivala. Ovde izdvajamo nekoliko, po našem sudu, izuzetno značajnih teza sa Popovićevog predavanja održanog 21. juna u Domu omladine Kragujevca. Stvari koje navode na razmišljanje do Arsenal festa 08.

FESTIVALI DANAS

Možda (je) najvažnije: 'eksplozija' broja festivala od 2010. godine. Recimo u Velikoj Britaniji od 496 u 2007. do 1.070 u 2016! U Evropi oko 9.600 Festivala! Sve više i više broj događaja raste, a sve više ljudi shvata da, ako već žele poći na festival, mogu otići do jednog relativno blizu svoje kuće. Kako broj tako se i priroda festivala dramatično promenila, s većim naglaskom na "iskustvu" događaja, a ne samo velikim imenima. Jedna od najvećih muka je znatno povećanje organizacijskih troškova kao što su scena, osvetljenje, ozvučenje, obezbeđenje i sanitarni čvorovi, koji vrlo lako - i vrlo brzo - narastu izvan svake kontrole. Drugi veliki problem su honorari umetnika. Pad prodaje ploča dovodi muzičare da nastupe gledaju kao primarni izvor svojih prihoda. Zbog toga umetnici traže sve veće honorare. Bez dobrih nosilaca programa i zvezda teško se mogu prodati ulaznice, ali s zvezdama i njihovim prohtevima, završni bilans festivala može biti veoma napet.

PROBLEMI

Na pitanje šta stoji iza povećanja broja festivala, odgovor je – Pohlepa! Neupućeni misle da je lako, ali nije. Ne da nema miliona već je teško biti pozitivan. To je dugoročna komplikovana igra. U prvih nekoliko godina mora se gubiti. Ko to izdrži, ima šansu. Potrebno je neucenjivačko sponzorstvo, razumevanje lokalne sredine, dobra infrastruktura i medijska podrška. Na kraju - neko treba da plati karte. A onda se moraš nositi s eventualnom kišom.

PUKOTINE BETONSKE KULTURE

Muzeji i stadioni se najčešće dižu sa namerom da ožive ugrožene delove grada. U nekim slučajevima to uspeva, u drugim očekivanja nisu ispunjena. Muzeji se bore u recesijama, dok mnogi stadioni i arene ostaju bez pravih događaja. U SAD od 1994. do 2008. sagrađeno je 725 ogromnih umetničkih i kulturnih objekata. Izgradnja je nadmašila potražnju. Potrošeno je više od 15,5 milijardi dolara, a samo 12 posto kulturnih institucija pokazalo je povećanje publike. Za razliku od stadiona i muzeja, festivali su pokretni. Oni mogu da menjaju mesto i programe ako je potrebno. Oni su inkluzivni. Mnogi su besplatni za publiku, koriste postojeće javne prostore i kulturna dobra, podstiču interakcije među članovima zajednice i njeguju pozitivne slike urbanih područja, osobito četvrti koje bi mogle da zahtevaju posticaj. Kao što je gradonačelnik Toronta napomenuo zidanje zgrada može biti rizično. “Bolje da izgradimo događaje... i možda će slediti zgrade."

ZAŠTO FESTIVALI?

Festivali, veliki i mali, postaju istaknuto obeležje kulturnog krajolika. Popularni festivali često se rasprodaju čak i pre objavljivanja učesnika. Festivali su popularni iz tri razloga: Prvo, muzičari i izdavačke kuće nastupima uživo nadoknađuju pad prodaje ploča. Drugo, današnji ljubitelji muzike traže sve više i više nastupa uživo . I treće, opštine - u doba intenzivnog urbanog brendinga i takmičenja za turiste - postaju svesne i sposobne za razvijanje politike po pitanju muzike i događaja. Pitanje glasi: je li vredno ulagati u nešto što nestaje nakon samo nekoliko dana!? ‘Nestanak’ festivala je odlika, a ne mana. Festivali su prilagodljivi upotrebljavajući prostore koji su inače zaboravljeni, a posle mogu poslužiti kao platforme za postojeće lokalne umetničke grupe. Festivali su jeftiniji i pravedniji put za stvaranje kulturno življih gradova, jer zahtevaju manje javnih sredstava i mnogo manje čelika i stakla.

NAŠA SITUACIJA

Osim dva za koje zna vlast i RTS, postoji više od 70 muzičkih manifestacija koje bi se mogle nazvati festivalima. Neki su poznatiji u inostranstvu nego u našem ministarstvu kulture. Festivali mogu biti koristan deo regionalne i nacionalne strategije za vladu i lokalne zajednice koje žele da razvijaju urbane i ruralne ekonomije. Bez obzira što sve više ljudi ide na festivale i festivala ima više nego ikada pre, teže je nego ikada prodati ulaznice, a izvođači traže više nego što su pre naplaćivali. Problem su mešetari koji kvare tradiciju mešajući žanrove; i česte izborne kampanje koje tržišno upropaste izvođače za svoje potrebe. Budućnost je u ‘butik’ festivalima i, kao i uvek, u ljudima sa vizijom.

Arsenal 07 blistavo završen uz Skindred, Dub FX, Ramba, Urbana...

25/6/2017

Arsenal Fest 07 završen je rano jutros nakon uzbudljive večeri tokom koje su nastupali Skindred, Dub FX, Rambo Amadeus, Damir Urban, Goblini, Škrtice, Kralj Čačka i brojni drugi pred oko 10.000 posetilaca. Trodnevni festival u Kragujevcu privukao je ukupno oko 30.000 posetilaca koji su mogli da uživaju prethodno i u nastupima Anthrax-a, Thievery Corporation, Buzzcocks, Darka Rundeka, i brojnih drugih.
 
Publika je, završne večeri, u velikom broju za kratko vreme ispunila ogroman deo ispred Maina kad su na sceni bili Skindred. Velšani koji na teškometalnu osnovu „lepe“ hip-hop, rege i druge žanrove, potvrdili su i u Kragujevcu da su im živi nastupi najjača strana. Počeli su sa „Under Attack“, a nisu izostale ni „Pressure“, „Rat Race“, „Kill the Power“, najveći hit „Nobody“...
 
„Briga me da li si crnac ili belac, misliman, gej...Srpski narode, večeras slavimo život“, poručio je harizmatični frontmen Skindreda Bendži. 
 
Usledila je australijska senzacija Dub FX. Glas, FX pedala i loop mašina – to je bilo dovoljno da publika sat i po bez daha prati nastup bivšeg uličnog svirača. Kad je žanrovski miks skretao ka drum'n'bassu, reakcija u prvim redovima bila je najžešća.
 
"Hvala Kragujevac! Odlična noć u Srbiji", poručio je Dub FX na svojoj fejsbuk strani.
 
Main je treće večeri otvorila supergrupa Škrtice predvođena Canetom koji, za razliku od Partibejkersa, u ovoj varijanti sasvim izostavlja komunikaciju sa publikom između pesama. U sitne sate, veliku scenu su zatvorili KKN pojačani Kojotom, čiji izlazak na binu je izazvao posebno oduševljenje.
 
"Ima sigurno deset godina da nisam bio ovako trezan na koncertu, al' dobro mi je, zahvaljujući vama“, otkrio je usred svirke raspoloženi Oliver Nektarijević. 
 
Damir Urban i Rambo Amadeus bili su, sudeći po reakciji oduševljene publike, glavne zvezde treće večeri Garden stagea. Sastav Urban & 4 odlučio je da na svom prvom nastupu u Kragujevcu odsvira svoje najveće hitove: „Ruke“, „Kundera“, „Nebo“, „Odlučio sam da te volim“... Legendarnu „Budi moja voda“ Urban je morao prepustiti na pevanje krcatom i oduševljenom Gardenu.
 
Bluz i džez u kombinaciji sa nekim od najvećih hitova Ramba Amadeusa zadržali su pun Garden čak i u kasne jutarnje sate. Velika poseta bila je i na Goblinima koji su sa maltene prvim zracima sunca zatvorili ovogodišnji program u Bašti. Kralj Čačka je poslednje večeri slobodno mogao da se proglasi i kraljem Kragujevca jer je takođe dobio aplauze i ovacije, naročito za svoj hit „Deda Mraz je švorc“.
 
Treće veče u Gardenu otvorili su Špajz, a odličnu svirku odmah iza njih prikazali su i Raskid 13. Bolesna štenad su na binu izašli maskirani u opasne pse, ali su „zbog vrućine“ maske pale već posle prve numere. Electro Vampires iz Soluna nastupili su prvi put u Srbiji, a publika je sa oduševljenjem prihvatila sve njihove pesme, a naročito obradu čuvene „LA woman“.
 
Fenomenalan provod bio je kao i svih prethodnih večeri i na Explosiv DJ stageu, dok su neafirmisani bendovi na Demolation sceni predstavljali svoje najbolje numere.
 

Thievery Corporation, Rundek, Ana Popović... oterali kišu i srušili rekord Arsenala

24/6/2017

Rekordan broj posetilaca, njih oko 12.000, u petak je posetilo kragujevački Arsenal Festa 07, na kome su druge večeri nastupali Thievery Corporation, Darko Rundek, Ana Popović, Repetitor, Brkovi, Pero Defformero i brojni drugi.
 
Već sa prvim taktovima instrumentala „The Forgotten People“  Main Stage Arsenala postao je plesna pozornica, a igra je trajala tokom čitavog nastupa Thievery Corporation-a, uz „Until the Morning“, „Fight to Survive“, „The Richiest Man in Babylon“, „Drop Your Guns“ i druge hitove.
 
Iako je jaka kiša pratila svirku Thievery Corporation, to nije omelo publiku pred krcatim Main-om da ostane i isprati do kraja nastup vrsnog američkog benda.
 
Nakon Thievery-a, Darko Rundek je imao čast da zatvori Main druge večeri, koji je rasplesanoj i raspevanoj publici u Kragujevcu raspoloženo isporučio brojne hitove iz solo karijere, kao što su: „More“, „Ay Carmela“, „Ruke“, „Apokalypso“... Čast Haustora uspešno je odbranio „Šejn“.
 
Pre Rundeka i Thievery-a posetioci Arsenala su na glavnoj bini s oduševljenjem upijali svaki ton gitaristkinje Ane Popović, koja je pokazala vrhunsko umeće sviranja bluza, uz primesu hard roka, pa i hevi metal zvuka. Mnoge žanrove je izmešala, ubacujući gitarske segmente velikih hitova, od kojih je najupečatljiviji bio „Back in Black“ od AC DC.
 
Veliku bazu fanova okupio je na početku Mainu i Repetitor. Energična svirka ovog trija podigla je atmosferu do usijanja i savršeno pripremila teren za one koji su posle nastupali. Frontmen i gitarista Boris Vlastelica je u jednom momentu skočio u publiku, i na opšte oduševljenje prisutnih svirao dok su ga fanovi nosili na rukama.
 
Na Garden Stage-u pank folkeri Brkovi su početku predstavili najsvežije singlove “Boli me” i “Sudbina”, a kiša nije smetala fanovima da ekspresno naprave uobičajeno ludilo pred binom.

 “Živela Srbija“, u svom stilu uzvikivao je pevač Brkova Shamso. Bendu se kao gost pridružio njihov prijatelj Biške, pevač folk metalaca Pero Defformera, da bi ubrzo, kad su Novosađani bili na bini, Shamso uzvratio gostovanje. Biške, Friš i ekipa su se nepogrešivo nadovezali na Brkove, ponudivši dobro poznato – „Silvana“, „Gotičarka“, „Ekstra“, „Došli smo do kraja puta“... Idealno da Garden ostane pun i u sitnim satima, kad su sve finiširali Bjesovi.  

Nikšićki Punkreas iskoristio je dobro svojih 20 minuta još po dnevnoj svetlosti. Melodičniji Crveni karton pokrenuo je okupljene da naprave šutku, a usledo je moćan nastup stoner/grunge atrakcija Larska ( dva basa i bubanj). Kultna Zvoncekova bilježnica u svoj nastup uvrstila je efektnu pank verziju Azrine “Užas je moja furka”, da bi set završile “Aluvijalne ravni”.

Na Explosive DJ Stageu visoku temperaturu su do zore držali Danilo B2B Ribić B2B White, Hunckie B2B Petar Lazović, Luka Vuković B2B Ivan Radojević, Markyz i Aleksandar Kowalski, dok je kutak za neafirmisane bendove bio Demolition Stage.

Publiku oko glavne bine je i druge večeri u pauzi između bendova zabavljao velikan domaćeg rock zvuka, Dragoljub Đuričić sa bubnjarima.

Sedmo izdanje Arsenala će večeras zatvoriti Skindred, Dub FX, Rambo Amadeus, Goblini...

GROMOVIT POČETAK ARSENAL FESTA 07 UZ ANTHRAX, BUZZCOCKS I KERBER!

23/6/2017

Arsenal Fest 07 u Kragujevcu u četvrtak je počelo žestoko pred oko 10.000 posetilaca nastupima svetskih zvezda Anthrax i Buzzcocks, kao i Kerbera, Orthodox Celtsa...  
 
Udarne zvezde prve večeri na Main Stageu bili su Anthrax, jedan od članova čuvene „velike četvorke“ slavnih svetskih treš metal bendova. Džoj Beladona i ekipa su se svojski potrudili da publika na najlepši način upamti prvi dolazak u Srbiju za 35 godina, koliko postoje. 
 
Uvodna „Among the Living“ je, odmah u startu, „istresla utrobu“ svima na Mainu i nagovestila udaračkih skoro 100 minuta. 
 
„Hedbengovali“ su i savremenici slavnog benda jednako kao i mladi metalci, a uz dobro provereno gradivo sasvim lepo je legao i materijal sa aktuelnog albuma „For All Kings“, poput, recimo, Breathing Lighting“. Fanovima će posebno ostati u sećanju finiš koji je tukao pravo u glavu – himnična „Antisocial“, pa razaračka „Indians“. 
 
"Naš prvi nastup ikada u Srbiji. Briljantna noć! Hvala svakome od vas", poručili su Anthrax nakon nastupa publici Arsenala na svojoj zvaničnoj fejsbuk strani.
 
Žestoko gitarsko veče na Mainu nastavljeno je uz Kerber. Gale i ekipa su „pržili“ duže nego što je protokol nalagao, pa je svirka trajala puna dva sata. „Mezimac“, „Igraj sad“, „Čovek od meda“, „Nebo je malo za sve“ i drugi hitovi „oduvali“ su brojne obožavaoce. Spektakularni nastup pred krcatim Mainom završen je uz „Mama-tata“.

Veče na centralnoj bini završeno je uz uvek sjajne Orthodox Celtse. Aca  Seltik je još jednom pokazao da je verovatno najbolji domaći frontmen, pa je publici odmah na startu obećao da, pošto je već kasno, neće biti balada. Tako je ceo Main Stage uz tradicionalni best of repertoar Celtsa plesao sve do skoro tri ujutro.
 
Sjajan uvod na glavnoj bini je doneo kragujevački hard rok sastav Epilog koji je, pored aduta sa svog prvenca, podsetio i na hitove Osvajača, kao što je uvodna „Zla noć“, „Duša kad izneveri“...  
 
Udarni nastup na punom Gardenu pripao je britanskim pankerima „Buzzcocks“, koji su propisno napunili baštu. Članovi benda osnovanog još pre više od četiri decenije jesu dobili poneku boru, sedu vlas i koji kilogram viška, ali energetski ne posustaju. Bez mnogo priče, izgruvali su „Autonomy“, „Why She's the Girl From Chainstore“, i sve ostalo što im je odavno obezbedilo status legendi. 
 
Slovenački Elvis Jackson predstavili su se sa mešavinom metala, hard core punka i ska zvuka, a ni opaki heavy instrumentali Fitnesa, nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Veče u bašti otvorili su domaći treš metalci  Alitor, a gitarsku grmljavinu u bašti nastavio je na impresivan način kragujevački metal bend Forever Storm. Najekstremniji zvuk prve večeri prezentovao je Dead Joker, a noć u bašti završena je uz Ritam nereda, koji su po običaju prolili „krv, suze i znoj“, poručujući jasno na početku „Ne“. 
 
Za zabavu na Explosive DJ Stageu su, od večeri do ranog jutra, bili zaduženi Sofa Kru, Methamyc, Stole Experiment, Sale Liquid & Solid i Jeremy, dok su se brojni neafirmisani bendovi predstavili na Demolition Stage-u.

Zvezde druge večeri Arsenala će biti Thievery Corporation, Darko Rundek, Brkovi, Pero Defformero... 
 


Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205

KONCERTI

Škrtice

3.11. Amerikana, Dom omladine Beograda

Zvonko Bogdan

11.11. Sava centar Beograd

Mariza

7.12. Sava centar Beograd

INFO

IZDVAJAMO