Idi na sadržaj

Martovska turneja Amire Medunjanin

Svetski priznata pevačica sevdalinki Amira Medunjanin tokom martovske turneje po Srbiji održaće koncerte 8. marta u Pozorištu za decu u Kragujevcu, 11. marta u Kulturnom centru Zrenjanina, 13. marta u Kulturnom centru Pančeva, 14. marta u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu i 27. marta u Domu kulture Čačak.

“Istinska emocija će uvijek dotaći ljude ako slušaju pjesmu otvorenog srca. Tako prava muzika svugdje stiže do svojih ljudi. Ako tada krene i koja suza, to je normalno. Ljudi smo od krvi i mesa, nismo od kamena. Bitno je da vjerujemo riječima i osjećaju koji se kroz pjesmu priča”, Amira.

Na koncertima će uz Amiru nastupiti gitarista Ante Gelo i kontrabasista Zvonimir Šestak, dok će jedino u Čačku uz nju biti pijanista Bojan Zulfikarpašić.

Sevdalinke koje je Amira naučila od svoje majke bile su neke od najlepših pesama koje je čula. Fasciniranost usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine navela je Amiru da se posveti stvaranju svog jedinstvenog glasa unutar sevdalinke, u nastojanju da njenu izražajnost istraži do kraja.

Naslov “Bbsanske Billie Holiday”, kako ju je nazvao novinar Garth Cartwright, ukazuje na način na koji je Amira preokrenula sevdah, pronašavši novi kontekst i formu unutar tradicije stare stotinama godina.

O tome svedoče albumi “Rosa” (2005), “Amira Live” (2009), “Zumra” (2010), “Amulette” (2011), “Silk and Stone” (2014), “Damar” (2016) i “Ascending” (2018).

“Amira Medunjanin je najbolji predstavnik sevdaha, melanholične i emotivne narodne muzike Bosne. Sjajna je ne samo zbog svog čistog i bolnog glasa, već i zbog načina na koji drži ravnotežu između poštovanja prema starinskoj izvedbi i eksperimenta” – Robin Denselow, Guardian.