Idi na sadržaj

Korni grupa – Povratnički koncert – Beograd

Legendarna Korni grupa održaće povratnički koncert 31. januara (20:30) u beogradskom Sava centru, gde će im se na pozornici pridružiti i nekoliko gostiju u izvođenju brojnih hitova, generacijskih himni i nezaboravnih kompozicija progresivnog roka.

Korni grupa će u Sava centru nastupiti u postavi: klavijaturista Kornelije Bata Kovač, gitarista Josip Boček, basista Peđa Milanović, klavijaturista Aleksandar Miletić i bubnjar Ratko Ljubičić.

Nažalost, zbog zdravstvenih razloga učešće Dade Topića je pod znakom pitanja. Ukoliko zdravstveno stanje dozvoli Dado će se pojaviti na koncertu.

Pesme Korni grupe pevaće kao gosti frontmen Kerbera Goran Šepa-Gale, i dugogodišnji saradnici Bate Kovača Dejan Cukić, Zoran Šandorov i Dušan Svilar.

Kada je, konačno, nakon dugog razmišljanja doneta odluka da se Korni grupa ponovo okupi, 50 godina od osnivanja i 32 godine od poslednjeg nastupa uživo, niko nije sumnjao da će to biti izuzetno složen, težak i do kraja neizvestan poduhvat. Prvobitno planiran datum povratničkog koncerta 30. novembar morao je biti pomeren za 31. januar, zbog brojnih logističkih stvari i zahtevnih probi benda. A potom je stigla tužna vest da je preminuo basista Bojan Hreljac (1948-2018), koji se po dogovoru trebao pojaviti u Sava centru.

Korni grupa namerna je da uprkos svim nevoljama istraje i konačno se 31. januara pojavi pred svojom publikom.

Tokom svog postojanja (1968-1974, 1987) u Korni grupu su bili značajni brojni muzičari, od kojih je svako ostavio svoj trag ili uticaj – Kornelije Kovač, Josip Boček, Bojan Hreljac, gitarista Borko Kacl (1947-1984), bubnjar Vladimir Furduj-Furda (1945-2015), kao i pevači – Seka Kojadinović, Dušan Prelević (1948-2007), Dalibor Brun, Dado Topić, Zdravko Čolić i Zlatko Pejaković.

Korni grupa se i 31. januara ponovo okuplja u sličnom duhu- starim Kornijevcima Bati i Jozi, pridružili su se novi Kornijevci Sale, Rale i Peđa, a uz njih zapevaće i veliki poštovaoci Korni grupe, koji su inspirisani njenim radom potražili i našli svoje mesto u muzici – Gale, Deša, Dušan i Aleksandar. A nadamo se u Sava centru i publika “Moje generacije” i svih drugih.

Ulaznice za povratnički koncert Korni grupe koštaju 1.500, 1.800, 2.100, 2.400 i 2.800 dinara na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim.

Biografija Korni grupe

Od početka rada 1968. godine jezgro Korni grupe, pored glavnog autora i klavijaturiste Kornelija Bate Kovača, činili su bubnjar Vladimir Furduj-Furda (1945-2015) i basista Bojan Hreljac (1948-2018). Nakon nekoliko početnih singlova gitaristu Velibora Borka Kacla (1947-1984) zamenio je Josip Boček. Zahtevni Kovač i žestok svakodnevni ritam proba i nastupa dovodili su do čestih promena pevača Korni grupe, u koju su redom dolazili/odlazili Miroslava Seka Kojadinović, Dušan Prelević (1948-2007), Dalibor Brun, Dado Topić i Zdravko Čolić, da bi se najduže zadržao, do samog kraja, Zlatko Pejaković.

“Ko god je došao nešto je naučio i iskoristio u svojoj karijeri, kao Čolić, a specijalno Topić koji je napravio grupu Tajm (Time). Naučili su neke stvari o profesionalizmu i radu. Prve dve godine smo vežbali svaki dan, od deset do četiri sata, bez obzira na subotu ili nedelju”, kaže Kovač.

I pored nespornih nemerljivih zasluga za učešće u postavljanju temelja jugoslovenskom rokenrolu, Kovač se tada i kasnije nalazio pod baražnom paljbom kritike što je Korni grupa snimala lake pop komade, kao što su “Trla baba lan”, “Oj dodole” ili “Bube”, koji su odudarali od proklamovanog progresivnog muzičkog stava.

“To su bili hitići koje je narod voleo i ni danas ih se ne stidim. Omogućili su da sviramo u mestima gde nikada ne bismo otišli da smo svirali samo kompleksne kompozicije. U Kavadarcima, Sinju ili Idvoru, svirajući pet-šest hitova, primorali bismo publiku da sluša i nešto drugo što inače nije želela”, ističe Kovač.

Zvanično poslednji put Kornijevci su nastupili 25. novembra 1974. godine u “Studiju M” u Novom Sadu, a deo koncerta pojavio se na jednoj ploči dvostrukog albuma “Mrtvo more”(1975) i na kompilaciji “Randevu sa muzikom” (1977). Naime, Kovač je procenio da grupa nema budućnost nakon neuspeha ploče “Not An Ordinary Life” snimljene u Italiji na engleskom jeziku za inostrano tržište, i prilično poraznog 12. mesta sa “Mojom generacijom” na “Evroviziji” (te godine pobedila je Abba s pesmom “Waterloo”!). Mnogo godina kasnije Kovač je smatrao opravdanom odluku da raspusti sastav, smatrajući da domaća publika i kritika nikad nisu u pravoj meri shvatali eksperimentalnu prirodu muzike Korni grupe, koja je ukrštala klasiku, džez, pop, rok…

“Bilo smo previše progresivni za to vreme i malo je ljudi razumelo to što smo svirali. Kad smo na Zagrebačkom festivalu (1971) pobedili s pesmom ‘Jedna žena’, govorili su da je to sportski podvig! Nije im bilo jasno kako pamtimo da sviramo tako dugu pesmu!”, kaže Kovač.

Korni grupa se ipak jednokratno okupila 1987. godine za koncert “Legende YU roka” u Zagrebu, kao i nastupe u Beogradu i Novom Sadu, ali je to iskustvo tada ubedilo Kovača da domaća publika još nije bila u stanju da shvati složenost njihove muzike.

“Da bi spremili dostojan nastup trebalo bi nam bar pola godine rada. I siguran sam, pošto smo se već jednom okupili, da bi opet publika blejala u nas. Kada smo u Zagrebu nastupili opet sam se osetio bedno kao sredinom sedamdesetih”, priznaje Kornelije.

Tokom godina Korni grupa ostala je izuzetno poštovano ime, posebno među ljubiteljima progresivnog roka, mada je znalo biti probuđeno zanimanje i malo šireg kruga slušalaca izdanjima kakva je bila CD kompilacija “Prvo svetlo neobičnog života” (Komuna 1996), posebno vredna zbog do tada neobjavljene pesme “Prvo svetlo u kući broj 4”. Na CD-u su se pojavili i sjajni prvi album “Korni grupa” (PGP RTB 1972, Raglas/PGP RTS 1997) i podjednako upečatljivi italijanski “Not an Ordinary Life” (Ricordi 1974, Vynil Magic 1991). Posle CD “Kolekcije singlova” (Taped Pictures/PGP RTS 2001), PGP RTS je objavio trostruku CD kompilaciju “Ne tako običan život… i posle 30 godina” (2008), a Croatia Records “Ultimate Collection” (2009).