Idi na sadržaj

Kolja i Grobovlasnici

Nikola Kolja Pejaković poznat kao glumac i režiser, ali pre svega po scenarističkom radu na filmovima “Lepa sela lepo gore”, “Rat uživo”, “Ledina” i hit seriji “Vratiće se rode”, uporedo je na muzičkoj sceni stekao status kultnog autora već sa prvim albumom “Mama, nemoj plakati” (2002), snimljenim pod firmom Kolja i Smak Belog dugmeta.
Nakon “poročnih” hitova kao što su “Sjeo sam za švedski sto” i “B.J. Blues” sa prvenca, Pejaković je svoj osoben autorski izraz nastavio sa pesmama poput “Haljinice boje lila” i “Eto, udade se ti za konja” na podjednako izazovnom drugom albumu “Kolja” (2009). Tek nakon romantično intoniranog i “pročišćujućeg” trećeg albuma “Grobovlasnici” (2013), Kolja je osetio da je vreme da se sa svojim bendom susretne uživo sa publikom – Pejakovićev prvi koncert u karijeri uspešno se odigrao 21. marta 2015. godine u ispunjenom beogradskom Domu sindikata.
Nekako se sve složilo. Sazrelo. I muzika i bend. I, vjerujem, publika. Sada imaju tri albuma ispred sebe i mogu da stvore jasniju sliku na čiji koncert dolaze i šta mogu da očekuju. I nama je jasnije šta sviramo i koji nam je cilj. A cilj je da sviramo dok god ne postanemo pravi, katastarski i gruntovno, grobovlasnici. Poslije toga, vidjećemo…“, kaže Pejaković.
Grobovlasnici su, objašnjava Pejaković, “sve ljudi koji su bili okosnica, stub muzike koju smo radili godinama i jedna respektabilna ekipa sa kojom je čast svirati i biti na sceni”.
Gitarista Voja Aralica – “Voja je genijalno producirao i svirao na pločama. Nanjušio je da tu nešto ima, i te 1997. odveo me u studio”.
Bubnjar Deki Momčilović – “Njegov bubanj je snažno obeležio zvuk na prvom albumu i učestvovao je na svim albumima do sada. Jedan redak svirački dar”.
Klavijaturista Ivan Aleksijević-Pančevac – “Takođe, stalni saradnik i duša ovog novog zvuka Grobovlasnika. Svetski kvalitet,  izuzetan talenat, srećan sam što sviram sa njim”.
Basista Nikola Usanović i na akustičnoj gitari Dado Gajić – “Njih dvojica su postali nezamenljivi deo benda, prvo kao ljubitelji  tog zvuka, a onda i kao izvanredni svirači, majstori svog zanata”.
Kako bi Pejaković opisao muziku koju svira sa Grobovlasnicima? “Kako god okreneš, to je bluz”.